Prizor ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića u izbornom štabu stranke predsjednika susjedne države još jedna je potvrda pogubnosti politike stranaka “Trojke”, smatra zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu BiH Midhat Čaušević.

Prema njegovim riječima, odustajanje od Ministarstva sigurnosti BiH samo da bi predsjednik Naše stranke mogao biti ministar u resoru koji mu odgovara i pristanak da se na tu poziciju imenuje Nenad Nešić direktno je ugrožavanje sigurnosti BiH i isporučivanje sigurnosnog sektora u ruke Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću.

“'Trojka' je Dodiku isporučila direktora Službe za poslove sa strancima i poziciju šefa svih operacija Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), što je promptno rezultiralo, na Nešićevu veliku radost, skidanjem zabrane ulaska u BiH velikosrpskim agitatorima Milošu Koviću i Goranu Petronijeviću. Nešić se u oktobru ove godine pohvalio da je konačno dobio pristup podacima sa oznakom 'tajno' i 'vrlo tajno'. Činjenica da osoba kojoj je omogućen pristup vrlo tajnim sigurnosnim podacima ponosno pozire u izbornom štabu stranke Aleksandra Vučića, predsjednika države za koju je Haški sud utvrdio da je odgovorna za zločine u BiH i koja i dan danas skriva osuđene i optužene zločince, itekako treba zabrinuti građane BiH”, navodi Čaušević.

Kako je dodao, građani naše zemlje se sasvim sigurno ne mogu osjećati sigurno uz spoznaju da vrh Srbije može imati posredan pristup najdelikatnijim sigurnosnim podacima u BiH.

“Ako se zvaničnici stranaka 'Trojke' još uvijek pitaju 'šta su izdali', prizor Nenada Nešića iza leđa Aleksandra Vučića im može biti jedan od brojnih odgovora na to pitanje”, zaključio je on.