Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH, nekadašnji visokopozicionirani funkcioner SDA u izjavi za sedmični list "Stav", broj 106, mart 2017. godine

 

DANAS MNOGI DIJELE NAKNADNU PAMET

"Pitanje revizije, prije svega, jeste pravno, ali isto tako i moralno pitanje. Znači da nije stvar u tome jesmo li trebali ili ne ići u reviziju, već je to stvar moralnog odnosa naspram žrtava i patnji ljudi, posebno imajući u vidu da je naš pravni tim došao do novih činjenica.

Niko nema prava da trguje i kalkulira s time. Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović taj je koji je tražio pravdu za žrtve. Učinjeno je koliko je bilo moguće. Naravno da je dobio podršku šire zajednice. Sad neki kalkuliraju ili se neki kaju zbog podrške. Lahko je biti strateg poslije bitke. Svi kritičari trebali su dati prijedloge.

Naš pravni tim, koji je bio sastavljen od domaćih i međunarodnih eksperata, vjerujem da je imao na uvidu sve dokumente te da je na osnovu Pravila i Statuta kao i sudske prakse donio procjenu da se ide sa zahtjevom za reviziju presude.

Niko ne spominje one koji osporavaju pravo žrtava da traže pravdu, Mladena Ivanića, koji je sve učinio da žrtvama ubije i nadu za pravdom, ili Dragana Čovića, koji se ponašao kako se ponašao.

Danas mnogi dijele naknadnu pamet, a da pri tome ne nude rješenje šta je to trebalo uraditi bolje. Svi znaju da u Predsjedništvu BiH u vezi s ovim nema konsenzusa. Djeluje smiješno da neki sad smatraju da se trebalo pitanje revizije politički riješiti. Svima je jasno da bi Ivanić povukao zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Žrtve, genocid i karakter rata neće biti zaboravljeni ma koliko se neko na to ljutio."