Predsjednik Islamske zajednice Mađarske Zoltan Bolek objavio je da je danas, 24. novembra, kupljeno zemljište za buduće muslimansko groblje u predgrađu Budimpešte.

“Ostali su još administrativni poslovi i ugovori (npr. s domaćim muslimanskim zajednicama – ako žele da učestvuju u projektu). Inšallah, ako sve bude kako treba, u roku od godinu-dvije, možemo otvoriti svoje novo groblje! Amin”, napisao je Bolek na Facebooku.

U Mađarskoj trenutno živi između 40 i 50 hiljada muslimana različitih nacionalnih pripadnosti. Među njima je približno 10.000 rođenih Mađari koji su primili islam. Najviše je onih muslimana koji vode porijeklo iz neke od arapskih zemalja, a tu je i približno 3.000 turskih musliman.

Kada je riječ o muslimanima s Balkana, očekivano je najviše Bošnjaka i Albanaca, a njihov se broj procjenjuje na 3.000. Bitno je napomenuti da veliki broj muslimana koji dolazi iz drugih država nema riješeno pitanje državljanstva, te nisu dio službene statistike u okviru popisa stanovništva.

“Većina male bošnjačke zajednice u Mađarskoj pripadnici su Mađarske islamske zajednice i sarađuju s nama. Mi smo imali želju da budemo dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Upravo iz tog razloga, više puta smo dolazili u Bosnu i Hercegovinu kako bismo se sastali s čelnicima Islamske zajednice u vašoj zemlji. Žao nam je što do danas nije došlo do željene saradnje. Mi smo čekali određeni period na reakcije iz Sarajeva, te nakon toga krenuli svojim putem i stvorili svoje muftijstvo u koje može pristupiti bilo koja naša balkanska braća i sestre ili organizacije. Zalažemo se za muslimansko jedinstvo i to je ono što nas zanima”, rekao je Bolek u prošlogodišnjem intervjuu za Stav.