Glavna katolička crkva i hodočasničko mjesto u Jeruzalemu napadnuto je u četvrtak, u incidentu koji je, prema izraelskim zvaničnicima, izazvao "mentalno poremećeni" američki turist. Videosnimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju kako čovjeka obaraju na pod pokraj srušenog kipa Isusa Krista u Crkvi bičevanja u Starom gradu, objavio je Middle East Eye.

Muškarca je kasnije uhapsila izraelska policija, koja je priopćila: "Američki turista uhapšen je pod sumnjom da je vandalizirao i uništio kip u crkvi u starom gradu Jeruzalema."

Svećenik crkve osudio je napad, okrivljujući za njega antikršćanske stavove koje izraelska vlada tolerira. "Dobrodošli u novi Izrael koji mrzi kršćane, ohrabren i podržan od trenutne vlade", tweetao je Nikodemus Schnabel, benediktinski redovnik i glasnogovornik opatije Uspenja u Jeruzalemu.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je napad bio dio izraelskog plana da "judaizira sveta mjesta" i izbriše kršćanski i muslimanski identitet Jeruzalema. Napadi na kršćanske stranice u Izraelu i na okupiranim područjima posljednjih su godina sve češći. Prošlog mjeseca izraelska mladež vandalizirala je kršćansko groblje u okupiranom Istočnom Jeruzalemu tokom novogodišnjih praznika, razbijajući križeve i obarajući nadgrobne ploče na više od 30 grobova.

Na snimci sigurnosnih kamera vidi se kako su najmanje dva vandala provalila na groblje i razbila križeve, bacala veliko kamenje i komade mramora na grobove te uništavala ikonografiju. U decembru 2021. patrijarsi i poglavari crkava u Jeruzalemu upozorili su da su "kršćani postali meta čestih i stalnih napada marginalnih radikalnih skupina", misleći na izraelske ekstremne desničarske aktiviste.