Historijski uspjeh Bošnjačke stranke na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 11. juna 2023. godine u Crnoj Gori predstavlja jedno od najvećih pozitivnih iznenađenja na ukupnoj bošnjačkoj političkoj sceni zadnjih godina.

Naravno, za dobre poznavaoce političkih prilika u Crnoj Gori i djelovanja Bošnjačke stranke ovaj podvig više je logičan slijed višegodišnjih napora rukovodstva i članova Bošnjačke stranke da homogeniziraju bošnjačko političko djelovanje i na taj način da unaprijede položaj Bošnjaka u crnogorskom društvu.

Podsjećamo, Bošnjačka stranka idejni je nasljednik SDA južnog Sandžaka, odnosno Crne Gore, koja je početkom 90-tih imala čak devet zastupnika. Međutim, tada je bio znatno drugačiji izborni sistem, ali uspjeh Bošnjačke stranke pokazuje da Bošnjaci vraćaju svoju političku moć.

Tim povodom razgovaramo s Ervinom Ibrahimovićem, predsjednikom Bošnjačke stranke.

STAV: Vaše najave u predizbornoj kampanji da će Bošnjačka stranka na izborima 11. juna ostvariti historijski uspjeh su se obistinile. Koji su unutrašnji i vanjski faktori doprinijeli ovom podvigu?

IBRAHIMOVIĆ: Bošnjačka stranka je duplirala broj poslaničkih mandata s tri na šest. Povećali smo broj glasova sa 16.279.2020. godine na 21.415.2023. godine. Iako je na ovim izborima bila 20 posto manja izlaznost, odnosno glasalo je skoro 109.000 manje birača nego na prošlim, naš broj birača porastao je za 5.136.

To nas posebno izdvaja od ostalih partija jer smo jedina partija na koju se nije odrazio veliki pad izlaznosti, što se vidi iz toga što nam nije porastao samo broj mandata i procenat podrške nego smo i jedini kojima se povećao broj glasova. Naši su glasači bili motivisaniji od ostalih, što je pokazatelj da je Bošnjačka stranka neko kome se vjeruje i neko za koga se vjeruje da može da kreira i sprovodi politike u prvom redu u interesu Bošnjaka u Crnoj Gori, ali i svih građana Crne Gore.

Ja sam tokom kampanje najavljivao najveći rezultat od osnivanja stranke i kao odgovoran čovjek nisam to radio reda radi kako se obično govori u kampanji, već zato što sam u to bio siguran, jer smo na terenu svakodnevno svjedočili upečatljivom i svakodnevnom rastu podrške. To za nas nije iznenađenje nego je samo potvrda ispravnosti naše politike i naše političke dosljednosti. Jedina smo partija u Crnoj Gori koja 14 godina unazad uzastopno na državne izbore izlazi samostalno i na svim izborima ostvaruje rast u odnosu na prethodne.

Smatram za javnost važnom i činjenicu da smo jedina stranka koja predstavlja manje brojni narod, a koja nikad od donošenja važećeg izbornog zakona nije imala potrebu niti je koristila afirmativnu akciju, tj. sniženi cenzus, već smo ravnopravno s drugim partijama učestvovali u raspodjeli mandata. To nas čini partijom na koju se mora gledati iz malo drugačijeg ugla, a ne kao na partiju koja je tu zahvaljujući tome što predstavlja manje brojni narod, jer su naši mandati ostvareni pod istim uslovima kao i mandati ostalih partija.

Danas smo peta partija po snazi u Crnoj Gori, a u ovom sazivu parlamenta ako ostane ovakav konačni ishod bit će 19 parlamentarnih partija. Istovremeno smo i jedina partija u Crnoj Gori koja je članica Evropske narodne partije, najveće i najuticajnije političke grupacije u Evropskom parlamentu iz čijih redova dolazi i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Bez naše podrške na referendumu 2006. godine, Crna Gora danas ne bi bila nezavisna i međunarodno priznata država. Bez naših glasova u Skupštini, Crna Gora danas ne bi bila članica NATO saveza. Bez nas nije moguće odblokirati evropski put Crne Gore i nastaviti ubrzano proces evropskih integracija.

Dakle, veoma smo kredibilna politička partija sa stabilnom podrškom u biračkom tijelu i partija koja, iako predstavlja manje brojni narod i nacionalna je, u potpunosti dijeli evropske vrijednosti, kao i vrijednosti građanskog, sekularnog društva. Zato imamo podršku i među svojim narodom i među stranim partnerima. Svi prepoznaju i cijene ispravnost i dosljednost naše politike.

STAV: Bošnjačka stranka, bez obzira na brojne izazove kao što je politička nestabilnost, jačanje prosrpskog i proruskog utjecaja, pandemija i inflacija, uspjela je nastaviti s konstantnim rastom iz izbora u izbore. Po nekim procjenama, na izborima 2020. godine 65 posto Bošnjaka je svoj glas dalo drugim političkim opcijama mimo Bošnjačke stanke. Rezultati proteklih izbora pokazuju promjenu odnosa. Možemo li ovaj proces objasniti kao sazrijevanje i homogenizaciju Bošnjaka u Crnoj Gori, što bi se trebalo potvrditi na popisu stanovništva?

IBRAHIMOVIĆ: Bošnjački narod je sazrio i svugdje širom Crne Gore tokom ove kampanje smo imali priliku da čujemo istu poruku – jedno smo i hvala Bošnjacima što smo to napokon i shvatili.

Ono na šta stalno ukazujem jeste da Bošnjačka stranka jeste nacionalna, ali nije nacionalistička i da političko djelovanje i politički ciljevi Bošnjačke stranke nisu suprotstavljeni bilo kojem legitimnom interesu nekog drugog naroda u Crnoj Gori niti interesima građana i države Crne Gore. Vjerujem da smo konačno s ovom porukom uspjeli da dopremo do najvećeg dijela Bošnjaka i to smatram veoma važnim jer su neke partije upravo povlačenjem znaka jednakosti između nacionalne i nacionalističke politike pokušavali da Bošnjake odvrate od Bošnjačke stranke. Moja poruka je da je Bošnjačka stranka građanskija od mnogih građanskih stranaka i da je glas za Bošnjačku stranku glas za svakog Bošnjaka u Crnoj Gori, ali i za svakog drugog građanina Crne Gore i za evropsku, građansku Crnu Goru. Ova kampanja pokazala je da je naš narod to shvatio, da se pokrenuo, a kad se bošnjački narod pokrene, onda će sigurno biti dobro ne samo Bošnjacima, nego svima u Crnoj Gori.

STAV: Da li će se popis stanovništva u Crnoj Gori održati ove godine ili će biti prolongiran zbog dvostrukih izbora?

IBRAHIMOVIĆ: Bošnjacima je bitno da popis bude realizovan u društvenom ambijentu koji omogućava svim građanima Crne Gore da se potpuno slobodno izjasne oko svih pitanja na popisu, a naročito oko pitanja koje se tiče nacionalne pripadnosti.

Popis mora biti realizovan s visokim nivoom profesionalnosti i mora obezbjediti podatke koji će novoj Vladi biti ne samo puka statistika, nego i smjernica za kreiranje politika kojima se osigurava ekonomski razvoj cijele države, ali i ravnomjerni regionalni razvoj svih njenih dijelova.

Bošnjaci u Crnoj Gori dobro znaju ko su i što su, svjesni su da se za nacionalno ime Bošnjak veže naša viševjekovna historija i utemeljenost na ovom prostoru, kao i kultura i tradicija koja je srž našeg postojanja i identiteta.

STAV: Protekli izbori posebni su i zbog povećanja broja zastupnika u Skupštini iz reda manje brojnih naroda. Mogu li Bošnjaci, Albanci i Hrvati iskoristiti ovaj historijski trenutak i kroz zajednički rad riješiti ključne izazove manjina koje su garant crnogorske nezavisnosti i evropske budućnosti?

IBRAHIMOVIĆ: Prije više od deceniju predstavnici stranaka manje brojnih naroda su potpisali Platformu o međusobnoj saradnji oko ključnih pitanja. Bošnjačka stranka nikada nije ni za jedno slovo odustala od zalaganja za ostvarenje ciljeva iz te Platforme, već smo upravo zbog činjenice da naša snaga prevazilazi okvire manjinske stranke, sav svoj potencijal i uticaj uvijek koristili za unapređenje položaja i osnaživanje prava ne samo našeg već i svih drugih manje brojnih naroda u Crnoj Gori.

Izjave stranačkih predstavnika u izbornoj noći su uglavnom pokazale da rezultati nisu za euforiju te da će biti veliki izazov ko će uspjeti formirati stabilnu vladu. Da li je ova kampanja i rezultati izbora jasan pokazatelj da je nacionalistički prosrpski balon iz 2020. godine ispuhao?

Raduje me što su naši građani na izborima, a i politički subjekti nakon proglašenja rezultata pokazali da je Crna Gora ušla u fazu potpunog demokratskog sazrijevanja, da smo imali miran izborni dan i demokratski zrelo obraćanje političkih lidera nakon objavljenih rezultata.

Posebno me raduje što je poruka koju sam potencirao u našoj kampanji u svakom obraćanju – da je Crnoj Gori potrebna stabilna, građanska, evropska vlada, bila poruka koju su ponovili svi lideri u izbornoj noći.

STAV: Konkurencija je u politici poželjna. Međutim, zadnja dešavanja u Stranci pravde i pomirenja pokazuju konstantnu potkapacitiranost grupacije okupljene oko političke ideologije iz Novog Pazara. Da li Bošnjacima u Crnoj Gori trebaju dvije nacionalne stranke?

IBRAHIMOVIĆ: Bošnjačka stranka ima princip da ne komentariše unutrašnja pitanja i probleme drugih partija i ja na njemu i uopšte na povećanju nivoa političke kulture insistiram. Ne gledamo u tuđe dvorište i smatramo to osnovnim principom političke kulture. Međutim, poznato Vam je da je Bošnjačka stranka jedini autentični predstavnik bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Bilo je pokušaja da se to mijenja glasovima koji ne dolaze od Bošnjaka, ali su oni propali.

Ono što je meni, pored podrške Bošnjaka iz Crne Gore, važno jeste činjenica na koju sam, moram priznati, izuzetno ponosan, a to je da su Bošnjačku stranku Crne Gore pred ove izbore podržale skoro sve partije Bošnjaka iz okruženja, iz dijela Sandžaka u Srbiji, iz Kosova, Makedonije, Bosne i Hercegovine.

Činjenica da im je, i pored značajnih međusobnih političkih razlika, stav prema Bošnjačkoj stranci Crne Gore bio isti nam posebno znači, ali i govori da se može i mora jačati regionalna saradnja Bošnjaka i da moramo graditi saradnju počinjući od onog što nas spaja, a ne onog što nas razdvaja.

Bošnjačka stranka Crne Gore je spremna da bude taj most i veoma brzo ćemo učiniti neke korake u tom pravcu.