Johnson je poslanicima u Donjem domu rekao da će nastaviti s obavljanjem dužnosti uprkos najnovijem naletu ostavki u njegovom kabinetu.

U međuvremenu, ispred zgrade Donjeg doma britanskog parlamenta okupila se grupa građana koja je Johnsona pozvala na podnošenje ostavke i izrazila nezadovoljstvo politikom britanskog premijera.

Nakon ministara finansija i zdravlja, veliki broj članova Vlade Britanije podnijeli su ostavku u srijedu, što je pojačalo politički pritisak na premijera Johnsona.

U ostavci koju je poslao Johnsonu, ministar za djecu i porodicu Quince Will rekao je da "nije imao izbora nego da podnese ostavku na mjesto ministra" jer je koristio lažne informacije za odbranu Johnsona zbog skandala oko imenovanja Chrisa Pinchera.

Ministrica saobraćaja Laura Trott jutros je podnijela ostavku, navodeći da napušta Vladu zbog gubitka "povjerenja".

I ministar obrazovanja Robin Walker podnio je ostavku.

"Danas sam ponudio svoju ostavku u Vladi i veselim se što ću podržavati konzervativce i voditi kampanju za Worchester iz zadnje klupe, bila mi je privilegija raditi na podršci našim briljantnim školama", objavio je na Twitteru.

U ostavci je naveo da su mu "nedavni događaji jasno dali do znanja da je velika stranka, za koju se zalagao cijeli svoj život, odvratila pažnju od svojih osnovnih misija fokusiranjem na pitanja o liderstvu".

Ukupan broj Johnsonovih pomoćnika koji su do sada podnijeli ostavke je 27, javljaju britanski mediji.

Rishi Sunak i Sajid Javid, ministri zdravlja i finansija, podnijeli su ostavke u utorak naveče.

Johnson je imenovao Nadhima Zahawija za novog ministra finansija, a Stevena Barkleya za novog ministra zdravlja.

S posljednjim ostavkama, pritisak na Johnsona višestruko se povećao jer mnogi iz njegovih redova i opozicionih stranaka traže da podnese hitnu ostavku.

Johnson je preživio nedavno glasanje o povjerenju, a prema stranačkim pravilima novi pokušaj njegove smjene ne može se pokrenuti godinu dana.