Nakon što je pozvala na hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua tokom njegove posjete Washingtonu, zastupnica u američkom Kongresu, Rashida Tlaib, protestvovala je zbog obraćanja Izraelskog premijera prije zajedničkog sastanka Kongresa, držeći natpis "ratni zločinac" i "kriv za genocid".

"Neće nas izbrisati. Palestinci postoje i mi zaslužujemo živjeti. Naša današnja prisutnost bit će podsjetnik da ne idemo nigdje", napisala je Tlaib na društvenim mrežama. "Nikada neću odustati od govorenja istine vlastima. Izraelska vlada aparthejda provodi genocid nad Palestincima."

Tlaib, jedina zastupnica u Kongresu palestinskog porijekla, u tu je instituciju dovela i gosta: Hanija Almadhouna, "koji je izgubio više od 150 članova svoje šire porodice u Netanyahuovom genocidu" u Gazi.

Više od 135 demokrata u Kongresu bojkotovalo je Netanyahuov govor. "Netanyahu nije samo ratni zločinac. On je lažov", poručio je senator Bernie Sanders na društvenim mrežama. "Sve se humanitarne organizacije slažu: Deseci hiljada djece suočavaju se s gladovanjem jer njegova ekstremistička vlada nastavlja blokirati pomoć. Izraelci žele da ga maknu s dužnosti. Pa je došao u Kongres u kampanju." Zastupnica Sara Jacobs napisala je na društvenim mrežama: "Zbog mog jevrejskog odgoja i vrijednosti ne mogu danas prisustvovati obraćanju premijera Netanyahua".

Rashida Tlaib nosila je natpis "ratni zločinac" u znak protesta tokom govora izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u srijedu. Zastupnica, jedna od najglasnijih protiv izraelske ofanzive na Pojas Gaze, također je nosila kufiju (palestinsku mahramu) i nije pljeskala niti je ustajala kada je premijer ušao u dvoranu.

Deseci demokratskih zastupnika bojkotirali su govor i držali se podalje od Kongresa, dok su se stotine propalestinskih demonstranata okupili ispred Capitola proestvujući protiv Netanyahuovog dolaska.

U augustu 2018. Tlaib je postala prva muslimanka u američkom Kongresu. Advokatica rođena u Detroitu, najstarija od 14 djece roditelja palestinskih imigranata, već je 2008. godine ušla u historiju postavši prva muslimanska zastupnica u Michiganu.

U govoru pred Kongresom, osim uobičajenih laži o silovanjima i ubijanjima beba tokom napada Hamaa sedmog oktobra, Netanyahu je branio izraelsku ofanzivu na Gazu, osudio je milione demonstranata širom svijeta koji su optužili Izrael za ratne zločine i pozvali na prekid njegove vojne kampanje, tražio je od američkih vlasti više vojne pomoći jevrejskoj državi i iznio nekakvu svoju viziju poslijeratne Gaze.

Prema novim anketama u Izraelu, oko 72% državljan te zemlje smatra da bi Netanyahu trebao podnijeti ostavku zbog masakra 7.oktobra; 44% kaže da bi trebao odstupiti odmah, 28% kaže kada rat završi. Zatio se Netanyahu nada da bi govor u Washingtonu mogao ojačati njegov status kod kuće. Inače, bilo je to njegovo četvrto obraćanje Kongresu, čime je nadmašio rekord Winstona Churchilla kada su strani zvaničnici u pitanju.

Izvan dvorane Zastupničkog doma Washington je bio blokiran masovnim demonstracijama. Policija je zatvorila ulice oko Capitola dok su hiljade ljudi demonstrirale protiv Netanyahua, tražeći prekid rata u kojem je ubijeno oko 39.000 Palestinaca.