Kada su u proljeće ove godine stranke “trojke” međusobno dogovarale raspodjelu javnih preduzeća ili ustanova, Elmedin Konaković izborio se da Narodu i Pravdi u kategoriji “A” pripadne Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, najveća zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini.

Prije 15 dana novi Upravni odbor KCUS-a na čelu sa prof. dr. Benjaminom Kulovcem (Narod i Pravda) smijenio je s pozicije generalnog direktora KCUS-a prof. dr. Sebiju Izetbegović, a za vršioca dužnosti imenovao dr. sc. med. Alena Pilava (koji u slobodno vrijeme svira u bendu "Karne").

Prethodno, ovaj upravni odbor u kojem su članovi koje su imenovali NiP, SDP i Naša stranka, poništio je konkurs za imenovanje novog generalnog direktora objavljen u oktobru, te novi konkurs s izmjenama objavio 3. novembra. U toku su intervjui s kandidatima, a to su dr. sc. med. Alen Pilav, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, prof. dr. Mevludin Mekić, dok navodno prof. dr. Sanela Salihagić nije dobila poziv i eliminirana je zbog jednog “spornog dokumenta” koji je dostavila u prijavi.

Izvor Faktora iz Naroda i Pravde kaže da je Konaković odmah rekao da na to mjesto treba da dođe aktuelni direktor Opće bolnice Sarajevo Ismet Gavrankapetanović, s obzirom na njegove reference. S tim se složio i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, te prvi čovjek Naše stranke Edin Forto. I ova informacija nije nikakva novost.

Konaković je, kako nam je otkrio jedan od njegovih prvih saradnika, zajedno sa Nikšićem sjeo i razgovarao s Gavrankapetanovićem, te su ga zamolili, iako on to uopće nije imao u planu, da preda prijavu na konkurs jer oni nemaju boljeg kandidata za tu poziciju.

Međutim, ne samo unutar “trojke” već i unutar NiP-a i SDP-a nakon ove odluke sve se uskomešalo. Aktivirale su se unutarstranačke struje i razni interesni lobiji.

Faktorov sagovornik iz SDP-a, blizak Nikšiću, tvrdi da on zaista ima iskrenu namjeru kada je riječ o Gavrankapetanoviću, ali da je navodno pod snažnim utjecajem Elvedina Grabovice, Damira Hadžića i Rusmira Mesihovića Šanke, koji je s mjesta ministra zdravstva Kantona Sarajevo pobjegao kada je krenula pandemija korone, prešutno morao odobriti da se kandidira i Alen Pilav, član SDP-a.

Snažni finansijski klan unutar SDP-a koji predvodi Elvedin Grabovica, bivši direktor Elektroprivrede BiH i Damir Hadžić, bivši potpredsjednik ove stranke u unutarstranačkim previranjima nastoje na što više pozicija, ne samo unutar SDP-a, već i u preduzeća i ustanove, instalirati svoje ljude.

Pilav se, podsjetimo, kandidirao posljednjeg dana za prijavu na konkurs. Hadžić navodno ima svoj interes kada je riječ o KCUS-u, a Mesihović, koji je iz SDP-a prešao u DF i bio imenovan za ministra, te nekada bio i generalni direktor KCUS-a, zadovoljit će se mjestom savjetnika generalnog direktora u KCUS-u. On je, kažu pojedinci iz te stranke, bez obzira na promjene stranačkog dresa posljednjih nekoliko godina, i dalje utjecajan u SDP-u.

Podsjetimo i na to da se tokom rekonstrukcije Vlade Kantona Sarajevo, kako u medijima, tako i unutar “trojke”, govorilo da će upravo Alen Pilav naslijediti Harisa Vranića na mjestu ministra zdravstva Kantona Sarajevo. Vranić je predložio da njega naslijedi Ademir Spahić, međutim, kako je on sam rekao, predsjednik SDP-a i predsjednik KO SDP-a Sarajevo, Nermin Nikšić i Adnan Šteta su mu poručili da je iz “jedne ambasade traženo da njega ne predlože za ministra”.

U lobiranju unutar SDP-a da li će Pilav biti Vranićev nasljednik, ipak je pobijedila struja koja je uz Nikšića te je za ministra imenovan Enis Hasanović. Potom se ekipa koja je gurala Pilava u Vladu Kantona Sarajevo okrenula ka manjem, ali ipak kvalitetnom plijenu, a to je KCUS.

Za razliku od Nikšića, kod Konakovića nema dileme. On je i dalje čvrsto uz Gavrankapetanovića i želi da održi datu riječ. S druge strane, navodno, ima žestok otpor Kemala Ademovića, koji je ekipi iz SDP-a obećao da će učiniti sve kako bi onemogućio izbor i imenovanje Gavrankapetanovića te da Pilav prođe na konkursu i bude imenovan za generalnog direktora. Zauzvrat, nezvanično, ekipa Grabovica-Hadžić-Mesihović uz svoje ostale jarane podržala bi kandidaturu njegovog sina Jasmina Ademovića za načelnika Općine Centar na Lokalnim izborima naredne godine.

Podsjetimo, već mjesecima upravo Ademović stariji i mlađi uz svoje ljude radili su na smjeni Srđana Mandića (Naša stranka) s mjesta načelnika Centra, ali im to nije pošlo za rukom, te novu šansu vide na izborima sljedeće godine.

Konaković i njegova struja, koja je nasuprot Ademoviću, također, smatraju da nakon dolaska Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a, direktor Opće bolnice Sarajevo treba da bude prof. dr. Benjamin Kulovac, o kojem se jedno vrijeme govorilo kao mogućem novog generalnom direktoru KCUS-a.

Članovi Upravnog odbora, koji treba imenovati prvog čovjeka najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovinu, su: Benjamin Kulovac (predsjednik), Amela Kuskunović, Sabina Prevljak Pajić, Amel Pindžo, Dragan Stevanović iz Kantona Sarajevo, Elvir Ćatović iz Bosansko-podrinjskog kantona, Dijana Štiljanin iz Zeničko-dobojskog kantona, Koldžo Čuturić iz Unsko-sanskog kantona, Martina Grgić iz Srednjobosanskog kantona te Damir Šapina i Jasmin Šutković predstavnici Federacije BiH.

Upravni odbor KCUS-a čine predstavnici Vlade FBiH i predstavnici pet kantona čiji se stanovnici liječe na KCUS-u.