„Predugo smo čekali na ovaj trenutak, u kojem će se moći reći ono što se 45 godina nije moglo ili smjelo reći, a što najveći broj ljudi koji pripada ovom krugu osjeća. A to je posebnost, koja je nepravedno negirana, a čije prisustvo nikoga ne oštećuje, ono može samo da obogati, baš kao što je stotinama godina bogatila svojom prisutnošću. Posebnost koja nije euforična, već činjenična. Unatoč prisutnim nacionalnim euforijama, očekivat je da će stranka uspjeti da ih nadraste i da bude dorasla političkim standarima Evrope i svijeta“.

Ovo je isječak mog govora na Osnivačkoj skupštini Stranke demokratske akcije 26. maja 1990. godine u Sarajevu.

I tada, kao i danas, SDA su odredile njene ključne borbe, jedna za očuvanje i afirmaciju posebnosti Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, i druga - za dostizanje evropskih standarda, unatoč nacionalističkim euforijama.

Već 31 godinu, SDA nepokolebljivo predvodi te bitke. Nije SDA u njima uvijek bila sama, ali niti jedna nije prošla da joj SDA nije bila na čelu ili na prvoj liniji. Ono što me raduje jeste da su najteži dani i najžešće bitke za naš narod i državu ipak iza nas. To govorim uprkos i znajući za sve izazove koji su pred nama.

Naši najljući oponenti i kritičari mogu zahvaliti Stranci demokratske akcije što danas mogu slobodno kritizirati, atakovati i boriti se za vlast, koje ne bi ni bilo, da se prije 31 godinu grupa hrabrih ljudi, pod vodstvom rahmetli Alije Izetbegovića i uz podršku naroda i velike većine građana BiH, nije okupila, organizirala i napravila historijski pokret i preokret.

Te nas činjenice snažno obavezuju da se ne umorimo, da ne posustanemo te da otvorimo prostor novim generacijama SDA koje će nastaviti borbu za evropsku Bosnu i Hercegovinu i za očuvanjenje njene posebnosti i bogatstva.

Nekada su naše pobjede bile historijske, velike i presudne za opstanak naroda i države. Kada smo njih izvojevali, naši sadašnji koraci i postepeni napredak često izgleda sitan, nedovoljan, jer je vođen kompromisima i stalnim naporima za zajednički interes svih u BiH. Ali, mi se nikada nismo borili za vlast i popularnost, već za prosperitet i napredak BiH.