O radu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, nakon što je jučer povučen Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, govorila je Jasmina Bišćević Tokić (SDA), zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBIH, u emisiji 'Dobar dan BiH' Hayat TV.

Bišćević Tokić kaže da nije očekivala da će Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH biti povučen sa dnevnog reda. Međutim, kako govori, pretpostavljali su da Poslovnik neće biti na sjednici.

“Kod ove izmjene Poslovnika predlagali su da se zastupnici biraju u radnim tijelima. Mi smo već izabrani u radna tijela već punu godinu dana. U nedostatku drugih članova radnih komisija predložili su da se popunjavaju sa izbornih lista. Jedni bi se birali, drugi bi se imenovali, a treći bi bili vanjski članovi koji su eksperti i predlažu ih političke stranke. Ustavno nije moguće tako birati radne komisije. To su stručna radna tijela. Od Predstavničkog doma i tih radnih tijela radite podobna mišljenja i podobne odluke političkih stranaka koje su na vlasti, kršite sve demokratske principe. Brojne stvari su sa tim izmjenama. Ne znam ko je pravio izmjene Poslovnika. Moram priznati da ta ekipa nije imala znanje niti poznavala stanje kada se radi o ustavnom pravu, a ni o Poslovniku”, rekla je Bišćević Tokić.

Jučer su Predstavnici Trojke i HDZ-a BiH održali sastanak o važnim pitanjima na federalnom nivou. Konaković je kazao ”u Parlamentu podliježemo pritisku najdestruktivnije opozicije ikada, ovo što rade sa blokadama u komisijama. Mi smo maloprije razgovarali i pronašli neka rješenja za ono što blokiraju u dvije komisije. Imam za njih lošu vijest, našli smo rješenje da to odblokiramo. Bit će im žao što su to radili”… Riječ je najprije o Komisiji za izbor i imenovanje koja bi trebala Predstavničkom domu dostaviti prijedlog za imenovanje Marina Vukoje za ustavnog sudiju, međutim posljednjih nekoliko puta nije bilo kvoruma jer nisu dolazili opozicioni članovi.

Kada nemate političku argumentaciju onda potežete za mržnjom i agresivnosti. Upravo to je Konaković i dokazao. Kada ne znate kako da izađete iz problema koje ste uzrokovali, on i Trojka su uzrokovali ove probleme, onda vrijeđate opoziciju. Nemaju rješenje. Rješenje ne postoji koje može izaći. Žele da suspenduju Poslovnik isto kao što je Schmidt suspendovao Ustav i nametnuo ovu vlast koja je na nivou Federacije. Neće moći tako da riješi. Pozivam ga da normalnim dijalogom nađemo rješenje za ovu situaciju, ali neće moći ostati vlast kakva je u ovom sastavu. Zastupnik Mašić i Žuljević su članovi Komisije za izbor i imenovanja. Bošković je prekinuo četvrtu sjednicu Komisije za izbor i imenovanje. Prije te tačke je prekinuo sjednicu Komisije i nikad je nije nastavio.

Jedini čovjek odgovoran za blokadu i imenovanje sudije Ustavnog suda je Bošković. U Komisiji za izbor i imenovanje imate tri člana HDZ-a, a oni tvrde i dalje da opozicija blokira neke procese. Konaković mora da zna da mi štitimo državu i štitit ćemo ustavni poredak ove države. Ne pristajemo na fotelje, a znamo šta znači Ustavni sud BiH, da je to zadnja brana kako se brani država. Nećemo dati da Trojka zbog svojih fotelja stavi Vukoju u Ustavni sud”, naglasila je Bišćević Tokić.