Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, govoreći o zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Hrvatskoj da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske, rekao je da je riječ o sabotaži i trovanju odnosa dvije države.

Hrvatska je dobila "zamolnicu" Tužilaštva BiH u kojoj se traži od Hrvatske preuzimanje procesuiranja 14 generala Hrvatske vojske, koji se sumnjiče za počinjenje ratnih zločina tokom akcije "Bljesak", a Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske potvrdilo je da je primilo molbu.

"Vi znate moj stav i stav moje vlade i mene kao premijera 2015. godine. Taj zaključak o nesaradnji u takvoj vrsti postupka je još uvijek na snazi", rekao je danas predsjednik Milanović u Sinju, uoči početka 306. Sinjske alke, javila je Hina.

Smatra kako je puno manji problem tehničke naravi "hoćemo li sarađivati ili nećemo", od same činjenice da takve optužnice, odnosno, istrage uopće dolaze.

Milanović je rekao da za optužnice zna već neko vrijeme, kao i premijer Andrej Plenković, no nije želio komentirati novinarsku upitnu konstataciju "zbog čega je onda on trebao biti taj koji će to komunicirati javno, a ne vlada".

"To ne mogu komentirati, mogu odgovarati za sebe. Dakle, to znam već neko vrijeme, kao i on, i znam što sam kao premijer na vladi usvojio kao zaključak 2015. godine, i dok ga vlada ne ukine ili ne promijeni – a ova vlada to nije učinila – to važi. Možda premijer imajući to na umu nije smatrao potrebnim to komentirati, ali ja smatram potrebnim jer to je vrsta sabotaže", ponovio je Milanović.

"Dakle, to je trovanje odnosa između dviju država (Hrvatske i BiH). Prošlo je šest godina otkad sam zadnji put o tome govorio kao predsjednik hrvatske vlade, a sad ću morati opet", dodao je.

Nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija "Bljesak" i "Oluja", rekao je u nedjelju hrvatski premijer Andrej Plenković.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u Zagrebu potvrdilo je u subotu da je od naših tužilaca primilo dokument u kojem se traži da Hrvatska preuzme procesuiranje 14 generala zbog ratnih zločina u operaciji "Bljesak" 1995. godine.

Najavilo je da će predmete proslijediti Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske koje će u nezavisnom istražnom postupku odlučiti šta će s tim predmetima, javila je Hina.

"Ne mogu prejudicirati šta će Državno odvjetništvo učiniti. Ono što svakako može je da to odbaci u supstantivnom smislu i tako riješi taj problem", izjavio je hrvatski premijer novinarima u Sinju.

"Što se nas tiče, 'Bljesak' i 'Oluja' su vojno-redarstvene operacije koje su bile oslobodilačkog karaktera i koje su Hrvatskoj ponovno donijele integritet državnog teritorija", istakao je. "To su operacije na koje ćemo biti ponosni i ništa ih, nikakvi procesi, bez obzira kako se oni pokretali, neće dovesti u pitanje."

Prema pisanju hrvatskih medija, na popisu tužilaca iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.