Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine započela je proces slanja glasačkih paketa biračima koji glasaju putem pošte na oktobarskim općim izborima, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, iz štamparije "Unioninvestplastika“ d.d. Sarajevo je poštanskom operateru JP BH Pošta d.o.o., uz policijsku pratnju, predato 6.694 glasačkih paketa za birače koji na općim izborima u BiH koji će se održati u nedjelju, 2. oktobra glasaju van BiH putem pošte. Već danas će početi i otprema glasačkih paketa kao preporučene pošiljke.

Ostatak glasačkih paketa će u petak iz štamparije biti upućen prema pošti, a u narednoj sedmici, nakon rješavanja žalbi, preostali paketi.

U skladu sa Izbornim zakonom BiH i Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za opće izbore u Bosni i Hercegovini koji će se održati u nedjelju, 2. oktobra, večeras u ponoć (18. augusta) se zaključuje Centralni birački spisak.

Do 25. augusta Centralna izborna komisija BiH će objaviti broj birača po izbornim jedinicama.

U skladu sa članom 3.12a Izbornog zakona BiH, birač koji promijeni prebivalište u periodu od 45 dana prije održavanja izbora, odnosno nakon zaključivanja Centralnog biračkog spiska, naći će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska na redovnom biračkom mjestu u općini u kojoj je imao prebivalište do dana zaključenja Centralnog biračkog spiska.

U skladu sa članom 3.6 Izbornog zakona BiH Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je odgovorna za tačnost, ažurnost i ukupni integritet Centralnog biračkog spiska. Izrada izvoda iz Centralnog biračkog spiska za birače koji glasaju izvan BiH nije okončana. Nakon dodatne kontrole prijave birača izvan BiH i nakon prijema žalbi, Centralna izborna komisija BiH danas je na 40. sjednici izmijenila odluke koje se odnose na birače koji glasaju izvan BiH. Odluke će javnosti biti dostupne na internet stranici Centralne izborne komisije BiH.