Američka vlada planira proširiti minimalne zahtjeve za kibernetsku sigurnost za ključne sektore i biti brža i agresivnija u sprječavanju kibernetskih napada prije nego što do njih dođe, uključujući korištenje vojnih, policijskih i diplomatskih alata, sudeći po dokumentu o strategiji Bidenove administracije objavljenom u četvrtak.

Demokratska administracija također namjerava da sarađuje s Kongresom na zakonu koji bi nametnuo pravnu odgovornost proizvođačima softwarea čiji proizvodi ne ispunjavaju osnovne mjere cyber sigurnosti, tvrde zvaničnici.

Strategija u velikoj mjeri kodificira rad koji je već bio u toku u posljednje dvije godine u vezi s nizom napada na ransomware visokog profila na kritičnu infrastrukturu. Napad na veliki plinovod koji je izazvao paniku na pumpama i rezultirao nestašicom goriva na istočnoj obali kao i drugi napadi usmjerili su novu pažnju na cyber sigurnost. Zvaničnici se, međutim, nadaju da će nova strategija postaviti temelje za suprotstavljanje sve izazovnijem cyber okruženju.

- Ova strategija će pozicionirati Sjedinjene Države i njihove saveznike i partnere da zajedno izgrade taj digitalni ekosistem, čineći ga lakšim i inherentno odbranjivim, otpornijim i usklađenim s našim vrijednostima - navodi se u dokumentu.

Administracija predsjednika Joea Bidena već je poduzela korake za nametanje propisa o kibernetskoj sigurnosti u određenim kritičnim sektorima industrije, kao što su električna preduzeća i nuklearna postrojenja, a strategija poziva da se minimalni zahtjevi prošire na druge vitalne sektore.

U izjavi koja prati dokument, Biden kaže da njegova administracija preuzima "sistemski izazov da je prevelika odgovornost za cyber sigurnost pala na pojedinačne korisnike i male organizacije".

- Radeći u partnerstvu s industrijom, civilnim društvom; i državnim, lokalnim, plemenskim i teritorijalnim vladama, rebalansirat ćemo odgovornost za cyber sigurnost kako bi bila efikasnija i pravednija - kaže Biden.

Strateški dokument poziva na agresivnije napore da se spriječe cyber napadi prije nego što se dogode korištenjem niza vojnih, policijskih i diplomatskih alata, kao i pomoći privatnog sektora koji "ima sve veću vidljivost u protivničkom sektoru".

Takve ofanzivne operacije, kaže se u dokumentu, moraju se odvijati "većom brzinom, obimom i učestalošću".

- Naš cilj je da zlonamjerne aktere učinimo nesposobnima za vođenje trajnih cyber kampanja koje bi ugrozile nacionalnu sigurnost ili javnu sigurnost Sjedinjenih Država - navodi se u strateškom dokumentu, prenosi AP.