Ispostavilo se da je američka odluka da Ukrajini uskrati poljske borbene avione još gora nego što je pisano u četvrtak. Bijela kuća sada potvrđuje da je odluka otišla sve do predsjednika Bidena, koji je stavio veto na isporuku aviona kako ne bi isprovocirao Vladimira Putina i riskirao eskalaciju rata.

Čini se da je u igri logika po kojoj slanje smrtonosnog protuavionskog i protutenkovskog oružja neće isprovocirati Rusa, ali bi to učinilo 28 aviona. Tu razliku je teško analizirati, posebno kada Pentagon kaže da Ukrajincima nisu potrebni avioni jer je njihovo drugo oružje efikasnije. Dakle, slanje manje smrtonosnih aviona dovest će do Trećeg svetskog rata, ali ne i slanje oružja koje je zaista smrtonosno?

Veći problem jeste poruka koju ovaj fijasko šalje Putinu o NATO-u. Suština kredibilnog odvraćanja jeste natjerati protivnika da vjeruje kako će poduzimanje određenih radnji prouzrokovati odgovor. Time što ne šalje avione i kaže da je razlog strah od eskalacije, Biden govori Putinu o čemu ne mora brinuti. Umjesto da ih odvrati, Biden dopušta Rusima da odvrate SAD.

Ovo postaje obrazac vrhovnokomandujućeg. U Afganistanu je zahtijevao brz i prljav izlazak do određenog datuma kako ne bi isprovocirao Talibane, koji su preuzeli vladu. Rezultat je bilo američko poniženje, koje je možda utjecalo na Putinovu odluku da napadne Ukrajinu.

Ovog je mjeseca američka administracija zaustavila zakazano testiranje američkog nuklearnog projektila nakon što je Putin iznio nejasnu nuklearnu prijetnju. Test nije imao nikakve veze s Ukrajinom, i Rusija je za to znala, ali je Biden ipak zaustavio Pentagon. To je još jedan udarac kredibilitetu američkog odvraćanja.

U međuvremenu, Putin u svakom slučaju eskalira svoj napad na Ukrajinu. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov priznao je u četvrtak da su Rusi namjerno gađali porodilište u Marijupolju.

U međuvremenu, Putin u svakom slučaju eskalira svoj napad na Ukrajinu. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov priznao je u četvrtak da su Rusi namjerno gađali porodilište u Marijupolju. Putin zna šta NATO neće učiniti da ga zaustavi.

(Izvor: The Wall Street Journal)