Lijepo subotnje jutro. Ne čitamo lijepu književnost, ne idemo sa djecom na planinu i ne posjećujemo rodbinu i prijatelje. Pokušavamo prokazati i poraziti laž koja se nameće javnom mnijenju. Zbog toga je politika kanalizacija, stres, frustracija ali i pasija. Pasija jer u nekim svojim skrivenim kutcima ova se borba ipak manifestira u svojom punoj čistoći. Pokazuju se razlozi zašto biti istrajan u političkoj areni.

U vezi izbora gradonačelnika Mostara, vidimo svi, nevjerovatan udar je usmjeren ka SDA. Navodno SDA isporučuje ovu poziciju HDZ-u, postoji tajni dogovor itd. Da ipak podsjetimo javnost na neke neupitne činjenice.

SDA je pred izbore pozvala na široku koaliciju koja bi ostvarila kontrolni paket u Gradskom vijeću. Tzv. BH blok je to odbio, izašao sa svojim kandidatom, poručio da ne želi saradnju sa SDA i izgubio na izborima. Nakon izbora SDA je opet pozvala BH blok da se podrži dr. Guzin jer ima osvojenih cca. 13 000 glasova. BH blok je insistirao na Baraliji, osvojila cca. 3 000 glasova sa porukom da će ostati u opoziciji ako ona čak i bude gradonačelnica. Ovakav politički rezon, da se traži podrška za gubitnika na izborima od političke snage sa kojom ne želite saradnju, a pritom ako ostvarite naum i vaš kandidat postane vrh izvršne vlasti kažete da ostajete u opoziciji zdrava glava nije smislila. Naravno, dodali su dodatnu bravuru, ako SDA ne podrži Baraliju onda se Mostar isporučuje HDZ-u.

Kada je tokom jučerašnjeg glasanja Baralija čak od mogućih 7 glasova BH bloka dobila 5, nastala je kakofonija. SDA je izdala Baraliju jer je radila ono što čitavo vrijeme zagovara, podržala svog i svakako najboljeg kandidata. Uletili su kao vrli bojovnici u ovaj huragan i pravednici optužujući Izetbegovića i Džeferovića za izdaju. Ne i glavnog SDA pregovarača za Mostar (Zvizdića) čime su zapravo sami sebe prikazali kao prevarante i prevrtljivce i političke kokošare.

Za sebe su usput našli opravdanje za davanje pozicije neparlamentarnom HDZ-u u vladi TK. Naći će opravdanje za stotine svojih grešaka i političkih nebuloze. Vrlo brzo će osmisliti strategiju spašavanja private Nikšića zbog grozomornih izjava u vezi Markala. Evo traže i opravdanje za glupost koju čine u Mostaru. Valjda logikom sa HDZ se mora, pa ćemo im davati sve, sa SDA smo u borbi za prevlast pa ćemo im imputirati sve.

Nekada davno čovjek je živio drugačije. Iz tog vremena, a gledajući jučerašnje osvrte na Mostar, sjetih se pjesme "Pearl Jama" - Spin the Black Circle. Mutno vam spinovanje dječaci. Ali u skrivenim kutcima zaspinovanog kruga naziremo vam namjeru. I u toj namjeri naziremo našu čistoću političke borbe.