Mnoge je onespokojila i naljutila mostarska slika “Trojke”, čiji su čelnici nakon pregovora s Draganom Čovićem stajali iza njegovih leđa, dok je ovaj sjedio, sve uz HDZ-ov plakat sa sloganom “Ustrajno”. Zapravo, reakcije su izazvane općim licemjerjem i krajnjom neprincipijelnošću. Nije, dakle, problem u tome da “Trojka” želi u vlast i da na tome putu pregovara. Problem je to što su dva od tri “Trojkaša” (SDP i NS) rezolutno odbijala izaći na megdan Čoviću tokom pregovora o Izbornom zakonu u Neumu, što su u više navrata papagajski ponavljali da “ne žele sa nacionalistima”, koji su “svi isti”, koji “dijele” i koji su “krali ovaj narod i uništavali ovu zemlju zadnjih 30 godina”. Na koncu su došli do zaključka da se s “HDZ-om mora”, pa je glavni cilj destruktivne sinergije te koalicije postala SDA, koja, po dijareji koji izlazi iz usta Senada Hadžifejzovića, treba nestati, pa “makar bilo gore”.

Dok s jedne strane govore o programskim koalicijama (Konaković), njihovo je djelovanje u realnosti svedeno na puku iracionalnost mržnje te istodobno i začuđujuće maštovitu manipulativnu proračunatost u vezi s postizbornim koalicijama. Ima li nešto gore od toga? Uvijek ima gore. Od Konakovića je jedino gori njegov srbijanski koalicijski partner Usame Zukorlić, koji ovih dana, u predizbornoj kampanji za sandžačku BNV, urliče da će štititi džamije od rušenja. Možda bismo mu i povjerovali, da ista ta babina mu stranka nije rušila stare osmanske džamije po Novom Pazaru i potpuno ih devastirala tokom obnove, što je uključivalo struganje drevnih levhi s džamijskih zidova i ugradnju podnog grijanja i PVC prozora u nešto što je spomenik kulture iz 16. stoljeća. Usame je ovdje bitan da se ilustrira o kakvom nizu neprincipijelnosti govorimo. Onim neprincipijelnostima koje bez ikakve sumnje mogu dovesti do političke dezintegracije države Bosne i Hercegovine.

Naprimjer, jedan Denis Zvizdić nekada se otvoreno grozio zukorlićevskih pojava, a odjednom postaje najbolji jaran s ljudima koji samo što nisu iznijeli tijelo rahmetlije i počeli ga po sandžačkim džadama nosati kao mošti Sv. Gazije s Orlja. Isti taj Zvizdić, koji je slovio za intelektualca i navodno razumnog čovjeka, postao je preletač iz SDA u NiP i ovih dana kritizira dva zastupnika tuzlanske PDA koji su napustili ovu stranku i podržale novi sastav Vlade TK na čelu sa SDA. Ovakvih je primjera bezbroj, a oni se svi sabiru u slici “Trojke”, koja “ustrajno” stoji iza Dragana Čovića.

No, njihovo izvorište i samouvjerenost proizlazi iz jedne druge slike. Ona je oličena u aktuelnom američkom ambasadoru u Bosni i Hercegovini Michaelu J. Murphyu.

Čini se da je riječ o najljućem zagovaraču dovođenja koalicije “Trojke” i njenih trabanta na vlast. Već sada tragikomično i posve devalvirano izgleda njegova diplomatska misija, koja podrazumijeva da politiku najjače države na svijetu svodi na izvidničku djelatnost za Dinu Konakovića. Naime, javnost je ostala zatečena njegovim nedavnim odlaskom bihaćkom gradonačelniku Šuhretu Fazliću (POMAK), da bi odmah dan poslije kod Fazlića osvanuo Konaković i najavio koaliciju, koju je gradonačelnik ubrzo demantirao. Šta je sljedeće? Hoće li ambasador najjače države svijeta uskoro u Švrakino selo da ondje reda suodnose u mjesnoj zajednici? Kako je moguće do te mjere lokalizirati nešto što je navodno globalna pozicija moći? Kako je moguće da se od sjenovitog diplomatskog soft power djelovanja stiglo u otvorenu poziciju kolonizatora koji dijeli packe i pucketa bičem neposlušnicima?

Zatim je koalicijsku vlast i svoju premijersku poziciju u ZE-DO kantonu najavio Fuad Kasumović, što je odmah potom u pitanje dovela ključna ličnost tog kantona s kojom je Kasumović trebao koalirati – Ramo Isak. Zatim je predsjednik KO SDA ZE-DO kantona Miralem Galijašević javnost obavijestio da SDA i dalje radi na sastavljanju vlasti. Sve u svemu, matematičke križaljke, ko će s kim i gdje će, postale su gotovo nevjerojatne. Čini se da manje stranke ne mogu uspostaviti nikakvu vrstu vertikale koja bi im osigurala ono što zovemo stranačkom politikom. Vlast se sastavlja od slučaja do slučaja, od kantona do kantona, od lokalnog moćnika do lokalnog moćnika. Predsjednik stranke potpisuje koaliciju s jednom strankom, vlast najavljuje s druge tri, dok mu lokalna struktura u koaliciju ide s nekom četvrtom.

I upravo zato se pitamo kako je moguće da je u svemu tome na terenu prisutan američki diplomat, kojemu su se mnogi veselili, jer je navodno dolazila osoba koja je upoznata s prilikama u Bosni i Hercegovini, te je trebao znatno pomoći da ova država profunkcionira. Ispalo je da je Murphy mnogo bliži nećemu što liči na kreiranje nove Alijanse za promjene, na propali politički projekt s početka milenija na koji se nikako ne bi trebalo vraćati. Nastavlja li on posao započet prije dvadesetak godina i je li moguće da SAD planski sudjeluje u dezintegraciji probosanske političke scene? Kako stvari stoje, ponašanje američkog diplomate može se, nažalost, svesti na ono što smo gledali u popularnoj Netflix franšizi Narcos, u kojoj se agenti američke DEA bore protiv korporativnih narkokartela, međusobno ih suprotstavljajući, balansirajući između korumpirane vlasti, komunističkih pobunjenika i desničarskih falangi, koje se nazivaju “odredi smrti”. Ne treba mnogo da se dokuči da je Murphyjev zakon isti, sve su ostalo nijanse. No, “problem” je u tome što Bošnjaci nisu narkokartel, a sve se nadamo da se bošnjački ljevičari neće svesti na latinoameričku boljševičku gerilu, a preletači iz SDA u NiP na krvožedne fašističke falangiste. Jer, kako god okrenemo, scenarij iz Narcosa sa zaključkom je da svi završe isto – uništeni. 

SDA se zasad drži posve razumno i suzdržano te time otkriva da je odgovorna spram države i naroda koji dominantno predstavlja. Vodi postojanu politiku, ne prijeti skretanjima, iako Radončić tvrdi da odvodi Bošnjake u Iran. Isti onaj Radončić koji je kreirao predizborni slogan “da Sarajevo bude Dubai”. Neko preleti iz stranke u stranku, a neko iz uma u neum. Iz razuma u zaumlje. Doduše, Radončić je ustvrdio da “Vučić ponavlja sve njegove riječi”. I to stvorenje nam je željelo biti članom Predsjedništva? A šta radi novi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka? Pojma nemamo. Ušutio se. Tek se oglasio da brani dijareju koja izlazi iz usta Senada Hadžifejzovića. Možda gleda Netflix.