“Ambasador Hrvatske u UN-u je ustaša, upravo zbog toga i jeste ambasador jedne od zemalja agresora na Bosnu i Hercegovinu – što je Hrvatska. Svijet dugo nije vidio perfidniju nacističko / rasističku politiku kao što je politika naših zapadnih susjeda, naprosto žude da nas ograde žicom. Bodljikavom!”, napisao je na Facebooku Zlatan Begić (DF), poslanik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Bila je to reakcija na obraćanje hrvatskog ambasadora Ivana Šimonovića pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija na sjednici posvećenoj aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Naime, nakon što se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obratio Vijeću sigurnosti, kritike mu je uputio hrvatski ambasador.

“U vezi prisustva gospodina Komšića na današnjem sastanku i njegovih zaključaka želim ukazati da ga Republika Hrvatska ne prepoznaje kao legitimnog člana Predsjedništva Bosna i Hercegovine”, kazao je Šimonović naglašavajući kako se nada da će izmjene Izbornog zakona spriječiti “takve manipulacije u budućnosti”.

Dodao je da je Komšić na poziciju člana Predsjedništva došao etničkim inženjeringom.

Nakon njegovih komentara, riječ je zatražio ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija.

“Smatram neprimjerenim od svog kolege iz Hrvatske da nazove predsjedavajućeg Predsjedništva moje zemlje nelegalnim i nelegitimnim”, kazao je Lagumdžija.


Ambasadori Šimonović i Lagumdžija