Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić novi su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Komšić je osvojio još jedan mandat, dok su Bećirović i Cvijanović prvi put na toj dužnosti. Cvijanović je prva žena u toj instituciji od 1992. godine dok je Bećirović nakon poraza na izborima 2018. godine, pobijedio kao kandidat 11 stranaka opozicije.

Sudeći po rezultatima u mjestima u kojima su Hrvati većina i reakcijama nakon glasanja, činilo se da su umjesto za Borjanu Krišto, Hrvati u određenom broju glasali za Bećirovića. Ali možda to i nije tako jer prema dosadašnjim rezultatima CIK-a, Borjana Krišto osvojila je više glasova u općinama s hrvatskom većinom nego što su to prije četiri godine osvojili Dragan Čović i Dijana Zelenika zajedno. Tada su, da podsjetimo, ova dva kandidata za člana Predsjedništva BiH osvojili ukupno 180.000 glasova.

Tačni rezultati ipak neće biti poznati prije nego što ih objave iz CIK-a a to se neće desiti najranije prije ponedjeljka ujutro.

Podaci koje su novinarima u nedjelju u ponoć saopćili iz CIK BiH nisu se slagali sa stanjem na terenu jer su preliminarni i nekompletni i debelo kasne za rezultatima koje stranke imaju u svojim štabovima. Izborne pobjede puno prije ponoćne konferencije CIK-a proglasili su Bećirović i Komšić a nešto pred ponoć i Jelena Trivić, koja je pobijedila u utrci za predsjednika RS, prema podacima njene stranke.

Poraz Milorada Dodika i pobjeda Jelene Trivić bili bi najveće iznenađenje ovih izbora. Na pres konferenciji u jedan sat ujutro Dodik je kazao da je on pobjednik i da je neozbilno od Trivić što je proglasila pobjedu. Dodao je da je SNSD sam dobio onoliko glasova koliko su dobile sve druge stranke zajedno.

S druge strane, Trivić je istakla da "kao što sam mnogo puta rekla ovo ne treba da bude moja lična pobjeda, nego pobjeda za RS. Ja jesam Srpkinja, ali biću predsjednica svih građana RS", te dodala da će pratiti nacionalnu politiku koja se kreira u Beogradu i nikad neće uraditi ono što je je Milorad Dodik radio sa Zoranom Milanovićem.

Prema podacima prikupljenim do jedan sat iza ponoći, SDA je ostala najjača stranka u BiH. U utrci za Parlament BiH ima 30 posto glasova, te bi ako tako ostane, imala 9+1 zastupnika. Na nivou Federacije vodi sa 43 posto glasova. No tačan broj mandata neće se znati dok se prebroje svi glasovi i odredi i broj kompenzacijskih mandata.  

HDZ je sa drugim stranakama okupljenim u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) prema preliminarnim rezultatima u utrci za državni parlament dobio oko 10 posto glasova pa će biti nezaobilazni pri uspostavi nove vladajuće većine na državnoj razini.

Ostaje neizvjesno s kim će koalirati nakon potvrđenih rezultata jer se vlasti nadaju i među strankama koje su podržavale Bećirovića.  Naime, preliminarni rezutati u utrci za pozicije u Zastupničkom domu Parlamenta BiH su kako SDA ima 33 posto glasova a približno tome su u zbroju postoci SDP-a, NiP-a i NS.

U Republici Srpskoj izborni su rezultati u trci za člana Predsjedništva BiH bili u skladu sa očekivanjima, jer je pobijedila Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ostvarivši više od 15 posto prednosti nad protivkandidatom, Mirkom Šarovićem iz Srpske demokratske stranke (SDS).