Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane prati i globalne teme, a što se tiče situacije u BiH, prvenstveno postizborne, potrebno je prvo definirati izborne pobjednike.

Zna se ko je pobjednik i ko ima najviše zastupnika. Na nivou Parlamenta BiH, najviše zastupnika ima SDA, a u RS-u najviše SNSD. I po kantonima se zna ko je najviše gdje dobio. Pokušava se dodijeliti mandatarstvo za predsjedavajućeg Vijeća ministara stranci koja ima četiri zastupnika od 42 u Zastupničkom domu. U demokratskim državama, mandat se daje pobjedničkoj stranci da formira vladu. To smo imali na ovim prostorima kada je Dodik sa dva zastupnika postao premijer RS-a – podsjetio je.

Ističe kako je u Federaciji situacija komplikovanija s obzirom da izborni gubitnici žele formirati vlast.

Pošto je to nemoguće iz raznih razloga, postoji jedino rješne kako se može formirati vlast, a to je da se uhapsi Fadil Novalić kao premijer i da Vlada bude bez premijera i da se na taj način formira vlast. Na tome rade strane ambasade. Jedan ambasdor je nedavno otišao u Tužilaštvo i tražio hapšenje Novalića da bi se otklonila prepreka da se formira vlast. Odvija se obavještajna operacija ‘Kula’, a u fokusu je Federalna vlada, federalni premijer. Cilj je da se sruši ekonomski sistem Federacije i vidimo po izjavama i učesnicima da sve ide u tom smjeru. Mislim da većina stranih ambasada radi protiv Bosne i Hercegovine. Globalna politika nam nije naklonjena. Jedna od grešaka naše politike je naslonjenost samo na jednu stranu. Nemamo više monopolarni svijet, sada je policentričan i vi se tome morate prilagođavati. Tu grešku Kosovo pravi kao i BiH, jer se oslanja samo na jednu stranu – pojasnio je Bećirović.

Cijelo gostovanje možete pogledati na video ispod: