Danijal Hadžović, režimski novinar „Dnevnog Avaza“ blizak vladajućoj „trojci“, poznat po tvrdnjama da je s “komunističkim, fašističkim i islamističkim ološom” nemoguć demokratski način komuniciranja te da bi s neistomišljenicima koje smješta u tu kategoriju najbolje bilo “komunicirati” dronovima ili navođenim raketama, pozvao je ovih dana na svojem Facebooku profilu glavnog urednika „Stava“ Filipa Mursela Begovića da napusti (emigrira) Bosnu i Hercegovinu i trajno se ostavi pera. Na to su se nadovezali istomišljenici koji su njegov status komentirali represivnim i dehumanizirajućim riječima „Stoku u ćorku“.

Hadžović je u svojim ranijim statusima na društvenim mrežama objasnio da  „ako se to nije u mogućnosti“, on bi se zadovoljio i metodama egipatskog pučiste, po Hadžovićevim riječima “velikog generala el-Sisija”. Da bi se pobliže ilustriralo na šta Hadžović pod time podrazumijeva treba napomenuti da se „veliki general el-Sisi“ sa svojim neistomišljenicima obračunavao ili masovnim masakrima na trgovima ili mučenjima i pogubljenjima u zatvorima.

Da podsjetimo, nedavno je „Dnevni Avaz“ bio jedan od medija koji je iznio potpuno lažnu vijest da je glavni urednik „Stava“ Filip Mursel Begović prilikom pretresa stana Osmana Mehmedagića Osmice zatečen kao podstanar koji mu plaća kriju, što su potom prenosili i političari poput Elmedina Konakovića (NiP) i Igora Stojanovića (SDP).

VIŠE O TEMI: BEGOVIĆ DEMANTIRA KLEVETE: Živim u Nahorevu u privatnom stanu 10 godina, nisam podstanar Osmice, niti sam ikada bio

No Hadžovićev neofašistički imaginarij ne staje na zazivanju progona i pogubljenja, on će se poslužiti klasičnim vokabularom onih režima koji su zatvarali i progonili sve one koji ne dijele njihov sistem vrijednosti.

Za Filipa Mursela Begovića Hadžović tvrdi: „Prije desetak godina uvezen iz Zagreba, ne poznaje naš grad, naše društvo, nije izdanak naše kulture, ne dijeli naš sistem vrijednosti te i dalje govori na čistom hrvatskom.“

Hadžović se služi i imaginarijem i metodama prebrojavanja krvnih zrnaca glavnog urednika „Stava“ po uzoru na programe rasnih čistoća koje su provodili nacistički zločinci tokom Drugog svjetskog rata. On je, iz samo njemu poznatih izvora i znanja o genetici, ustvrdio da je glavni urednik „Stava“ „1/4 Bošnjaka“, da je iz „miješanog braka“, da „mu je majka Hrvatica“ i da „ta četvrtina Bošnjaka na hrvatskom objašnjava šta je bošnjaštvo“.

S obzirom na ovakve totalitarističke i kranje necivilizacijske, nedemokratske i neevropske stavove režimskih novinara i pripadajućih medija bliskih vladajućoj „trojci“ i HDZ-u BiH redakcija „Stava“ još jednom naglašava da je sigurnost naše redakcije i naših novinara, kao i naših porodica, ozbiljno ugrožena.

Nakon napada i prijetnji, laži i kleveta, kojima su urednici i novinari redakcije sedmičnog lista ˝Stav˝ izloženi ovih dana od strane vladajućih predstavnika državne i federalne vlasti, o svemu su, između ostalog, u pismu zabrinutosti prije nekoliko dana detaljno upoznali i Njegovu ekselenciju ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaela J. Murphya, Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta i Njegovu ekscelenciju ambasadora Johanna Sattlera. Sedmični list "Stav" je o poslanim pismima zabrinutosti upoznao i misiju OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

VIŠE O TEMI: Nakon napada i prijetnji iz "trojke" Stav pisao Murphyju, Sattleru, Schmidtu i OSCE-u