On je kao šef Ureda za koordinaciju sankcija pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a učestvovao u donošenju sankcija koje su SAD-a izrekle pojedinim bh. političarima, javnim funkcionerima i kompanijama, a bio je i pravnik koji je učestvovao u izradi nacrta Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kako je u više navrata istakao, profesionalno je izuzetno privržen području Zapadnog Balkana, a samim tim i naše države.

“Predsjednik Biden nominovao Jamesa O'Briena za pomoćnika državnog sekretara za Evropu. Jima znam blizu 20 godina. Autor je Dejtonskog sporazuma. Obojica smo bili advokati u Uredu pravnog savjetnika State Departmenta. Jim zna BiH. Odlična vijest za BiH”, ekstatičan je bio Arnaut na Twitteru.

Zvijezdi kompenzacijskih listi Damiru Arnautu Dejton je vjerovatno najbolji mogući dokument kojim je propisano ustrojstvo BiH. Da nema Dejtona, demagozi poput njega vjerovatno se ne bi ni očešali o parlamentarne klupe. Međutim, taj isti Dejtonski sporazum, čiji “krojač” je bio i James O'Brien, već decenijama ne dopušta državi da krene naprijed niti društvu da prodiše. No to Damiru Arnautu, njegovoj partiji i koalicionim partnerima, neće puno smetati. Oni će već pronaći način kako da se osjećaju komotno i u novoj košulji koju za nas O'Brien i njegovi kompanjoni čini se uveliko kroje.