Armeni u Nagornom Karabahu pristali su na zahtjev Azerbejdžana da prekinu borbe i predaju svoje oružje, javilo je danas nekoliko svjetskih novinskih agencija. Dogovoren je prekid vatre.

„Posredovanjem komande ruskog mirovnog kontingenta stacioniranog u Nagorno-Karabahu, postignut je dogovor o potpunom prekidu neprijateljstava od 13.00 sati 20. septembra 2023. godine“, objavio je Jedinstveni informativni centar nepriznate Republike Nagorno-Karabah.

Armenski emiter Sputnik Armenia takođe je javio da je došlo do prekida vatre. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je potvrdilo da je došlo do sporazuma o prekidu vatre.

Gotovo 100 ljudi je ubijeno, a više stotina je povrijeđeno u Nagorno-Karabahu u napadu azerbejdžanskih snaga, izjavio je danas bivši šef regionalne vlade otcjepljenog nepriznatog regiona Ruben Vardanjan, navodeći da je riječ o "tipičnoj operaciji etničkog čišćenja".

Vardanjan je rekao da je Azerbejdžan pokrenuo "veliki rat", navodeći da svi to ignorišu i da o tome šute i Rusija i Zapad.

Azerbejdžan je odbacio optužbe da je njegov cilj da etnički očisti Karabah i navodi da će zaštititi prava armenskih civila u toj oblasti prema sopstvenom Ustavu.

Azerbejdžan je, međutim, saopćio da je odlučan da ukloni političke i vojne strukture iz otcjepljenog regiona. Prethodno je ombudsman Nagorno-Karabaha saopštio da je poginulo sedam civila, uključujući dvoje djece, u napadu azerbejdžanskih snaga.

Tenzije u azerbejdžanskom Karabahu porasle su posljednjih dana a to je uzrokovano potezima tamošnjeg navodnog režima koji je posegnuo za različitim sabotažnim i provokativnim akcijama protiv azerbejdžanskih snaga.

Armenske naoružane grupe mjesecima sistematski izvode napade na položaje azerbejdžanske vojske i postavljaju minska polja.

Uprkos azerbejdžanskom pozivu da se raspusti takozvani režim, u toj regiji su 9. septembra održani i navodni izbori, što je dodatno povećalo tenzije.