Svemirska avantura osmiščjenja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je uspjela, uspješno su prodrli u orbitu Marsa. Dobra vijest stigla je kroz NASA-in kompleks za svemirske komunikacije u Madridu a a potvrđena je u kontrolnom centru svemirske agencije Emirata u Dubaiju.

Ekipa misije „Nada Marsa', napeto je čekala 27 minuta koliko su trajali manevri, a onda se prolomio pljesak u 17:14. "Ujedinjeni Arapski Emirati službeno su ušli u historiju postavši peta zemlja na svijetu koja je stigla do Marsa", izvijestila je javna televizija u Dubaiju. "Faza ulaska u orbitu Marsa bila je uspješna", izvijestio je svemirski centar Mohamed bin Rashid u Dubaiju.

Prve čestitke stigle su od čelnika federacije, prijestolonasljednika Abu Dhabija Mohameda bin Zayeda i emira Dubaija Mohameda bin Rashida al Maktouma, koji su posjetili kontrolni centar nekoliko sekundi nakon što je potvrđen ulazak broda u orbitu crvene planete.

Nakon šest mjeseci i 21 dana putovanja, sonda je u Marsovu orbitu ušla u 16.57 sati. Njegovih šest potisnika Delta-V radilo je bez odgađanja s ciljem smanjenja brzine krstarenja sa 121.000 na 18.000 kilometara na sat. "Umetanje u orbitu Marsa bio je najkritičniji i najopasniji dio misije. Sonda je bila izložena stresovima i pritiscima s kojima se nikada prije nije suočavala", objasnio je Omran Sharaf, direktor misije "Nada Marsa".

Nekoliko minuta prije nego što je signal potvrdio uspjeh operacije, Fahad al Mheiri, izvršni direktor svemirske agencije Emirati, priznao je da "stvari mogu poći po zlu". "Nadajmo se da će pronaći svoj put. U svakom slučaju, putovanje u posljednjih šest godina bilo je nevjerojatno. Prošle godine dio tima proveo je osam mjeseci u Japanu zbog Covid-19. To je proces učenja koji će otvoriti vrata za nove misije u budućnosti."

Prva arapska međuplanetarna misija sadrži tri alata za ispitivanje atmosfere Marsa dok kruži oko njega: infracrveni spektrometar, kameru za skeniranje koja će snimati slike visoke definicije i ultraljubičasti spektrometar.

"Već postoje misije koje promatraju meteorologiju Marsa, ali to je prvi put da ćemo moći dobiti cjelovite slike atmosfere Marsa u različito doba dana", objašnjava François Forget, astrofizičar iz francuskog CSIC-a koji će sarađivati u obradi podataka.

Sonda iz Emirata će se sljedećih nekoliko mjeseci posvetiti fazi ispitivanja i provjeri tačnosti podataka, krećući se u eliptičnoj orbiti između 1.000 i 49.380 km iznad površine Marsa. Naučna  istraživanja započet će sredinom maja i trajat će punu marsovsku godinu, što je jednako godini, 321 danu i 7 zemaljskih sati.

Tim će tražiti odgovore na neka pitanja koja Crvena planeta i dalje postavlja. "Kako donja marsovska atmosfera sezonski i dnevno reagira na zračenu energiju sunca? Kako uslovi u marsovskoj atmosferi utječu na stope isticanja vodika i kisika? Kako se marsovska egzosfera (gornja atmosfera) ponaša u različitim trenucima tijekom dana?", objašnjava Hessa Rashid al Matroushi, znanstvena direktorica misije.

Prvi će podaci biti objavljeni u septembru i bit će dostupni naučnoj zajednici. Federacija sedam emirata kojima vlada šest kraljevskih porodica nastoji razviti novi privredni sektor. "Ponosni smo što možemo opipljivo doprinijeti poznavanju Marsa. To također znači važnu tačku za Emirate da i dalje usmjeravaju budućnost svoje privrede prema istraživanju, nauci i tehnologiji", priznaje Sarah al Amiri, ministrica naprednih nauka Emirata.