U posljednjih nekoliko godina, Sjedinjene Američke Države suočavaju se s porastom političkog nasilja, koje prijeti da uruši temelje demokratskog društva. Politički analitičari i stručnjaci već dugo upozoravaju na ovu opasnost, predviđajući da će situacija postati mnogo gora prije nego što se eventualno popravi.

U atmosferi sve većeg nepovjerenja, polarizacije i radikalizacije, nasilje nije samo izolirani fenomen, već simptom dubokih društvenih i političkih podjela koje oblikuju današnju Ameriku.

Političko nasilje je američka realnost

Političko nasilje je postalo gotovo svakodnevna stvarnost u Americi. Napadi na izabrane zvaničnike, upotreba oružja na političkim protestima, i zveckanje oružjem postaju sve češći. Ova pojava nije nova, ali intenzitet s kojim se dešava je bez presedana.

U svojoj suštini, političko nasilje je sredstvo za postizanje političkih ciljeva, bilo da je motivisano ideologijom, mržnjom ili zabludama. Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste činjenica da ovo nasilje nije slučajno; ono je predvidljivo i rezultat je dugotrajnog kuhanja američkih socijalnih čorbi.

Kao što je napisano u članku "The New Anarchy" iz aprila 2023. godine, političko nasilje danas se doživljava kao prihvatljivije nego prije deset godina. Retorika u političkom diskursu sve više nalikuje na ratnu retoriku, dok se politički identitet gradi na mržnji prema protivnicima, a ne na zajedničkim vrijednostima.

Prema istraživanju UC Davisa iz 2023. godine, mali, ali zabrinjavajući dio populacije smatra da je nasilje, uključujući i smrtonosno nasilje, opravdano za postizanje političkih ciljeva. Takav stav, u kombinaciji s raširenim naoružavanjem i retorikom mržnje, stvara plodno tlo za eskalaciju nasilja.

Ekstremističke zastave i simboli

Svako nasilje nosi sa sobom i simbole pod kojima vrši svoje agende. U kontekstu američkog političkog nasilja, zastave i simboli igraju ključnu ulogu u identifikaciji i mobilizaciji različitih grupa. Od napada na američki Kapitol do protesta i mitinga širom zemlje, zastave su postale oruđe ne samo identifikacije, već i zastrašivanja i nasilja.

Jedna od najistaknutijih zastava u ovom kontekstu je Betsy Ross zastava, koja datira iz ranih godina Američke revolucije.

Iako je prvobitno predstavljala simbol borbe protiv tiranije, danas je prisvojena od strane ekstremno desničarskih grupa koje pozivaju na revoluciju protiv onoga što doživljavaju kao novu tiraniju.

Slično tome, Pine Tree zastava, koja se prvi put pojavila na američkim ratnim brodovima 1775. godine, sada je postala simbol kršćanskih nacionalista koji teže transformaciji Amerike u teokratiju. Ovi simboli, nekada nosioci slobodarskih ideja, sada su preinačeni u oruđa podjela i nasilja.

Američka zastava okrenuta naopačke, tradicionalno korištena kao signal za pomoć ili u znak nevolje, sada je preuzeta od strane dijelova američke desnice kao protest protiv rezultata izbora 2020. godine i nedavne osuđujuće presude Donaldu Trumpu.

Zastave koje su nekada simbolizirale ujedinjenje i slobodu, sada su postale znak podjela i protesta.

Na mnogim marševima Patriot Fronta širom Amerike, grupa bijelih nacionalista nosi svoju prepoznatljivu zastavu, koja prikazuje sjekiru okruženu snopom štapova. Fasces, kako se zove, bio je popularni rimski simbol koji označava moć, autoritet i sposobnost kažnjavanja podređenih. Benito Musolini i njegovi saveznici usvojili su fasces kao emblem i iz njega izveli ime svog pokreta: fašizam.

Simbol Crnog sunca, ili Sonnenrad, korišten je od strane nacista tokom Trećeg Rajha. Sastoji se od 12 runa munje—sličnih onima u poznatom insigniji SS—raspoređenih u disk. Pojavio se na neonacističkim mitinzima širom svijeta i postao stalni dio online mema. Simbol se čak pojavio u video snimku koji je podelio član kampanje Rona Desantisa, prikazujući glavu tadašnjeg predsjedničkog kandidata u centru rotirajućeg Crnog Sunca. Desantis je guverner Floride i republikanac.

Nema mnogo toga da se kaže o Trump Rambo zastavi, jer sama zastava sve govori. Možda je najistaknutija zastava u žanru koji reimaginira Trumpa kao impozantnog, fizički impresivnog i često naoružanog—uključujući Trumpa kao Terminatora i Trumpa kao lik iz japanske anime serije Dragon Ball Z.

Globalne posljedice

Porast političkog nasilja u Americi ne utiče samo na unutrašnje stanje zemlje, već ima i značajne globalne implikacije. Sjedinjene Američke Države, kao svjetska sila, imaju presudan utjecaj na globalnu političku klimu.

Politička nestabilnost i nasilje unutar njenih granica mogu izazvati talase nemira i u drugim dijelovima svijeta. Kada Amerika kašlje, cijeli svijet obično prehladi, a trenutna politička situacija nije izuzetak.

Unutarameričko nasilje i polarizacija također pružaju gorivo ekstremistima širom svijeta, koji u američkoj radikalizaciji pronalaze inspiraciju i opravdanje za svoje vlastite agende.

Simboli i zastave koje koriste američki nacionalisti i ekstremisti prenose se preko granica, postajući međunarodni simboli mržnje i podjela. Na ovaj način, političko nasilje u Americi ima potencijal da destabilizira ne samo SAD, već i globalni poredak.

Američka budućnost

Pitanje koje se neizbježno nameće jeste: Šta slijedi za Ameriku? Da li je ova spirala nasilja i mržnje neminovna sudbina, ili postoji način da se iz nje izađe? Prema mišljenju nekih stručnjaka, periodi političkog nasilja obično završavaju nakon neke vrste kataklizmičnog događaja. Kako je rekao William Bernstein, autor knjige "The Delusions of Crowds", nasilje može prestati tek kada dosegne tačku ključanja koja rezultira kontrolisanom katastrofom.

No, ono što ostaje zabrinjavajuće jeste da, čak i ako se trenutna faza nasilja završi, povratak u "normalnost" može uključivati šokantne retrikcije ljudskih prava i sloboda. Vlade često reagiraju na političko nasilje brutalno, na načine koji podrivaju demokratske vrijednosti i demontiraju individualne građanske slobode.

Povrh toga, politički lideri često koriste nasilje kao sredstvo za ostvarivanje svojih ciljeva, perpetuirajući ciklus nasilja umjesto da ga zaustave.

Vrijeme je za odluku

Amerika se nalazi na raskrsnici. Ili će izabrati put liderstva koji će bezuslovno odbaciti političko nasilje, u riječima i djelima, ili će nastaviti spiralu nasilja koja prijeti da uruši ne samo američku demokraciju, već i globalnu stabilnost. Najbolji primjer za to je njihova bezuslovna podrška Genocidu nad Palsetincima i očito najgrublje kršenje temeljnih postulata međunarodnog prava.

Ovo nije trenutak za povlačenje, već za akciju, apeliraju slobodomisleći Amerikanci. U tom smislu sve su glasniji pozivi samih Amerikanaca da ustanu i kažu: "Dosta je!"