Glavni revizor Ureda za reviziju institucija u FBiH Dževad Nekić bio je gost sinoćnje emisije 'Istraga sedmice' Hayat TV-a. Govorio je i o stanju finansija odnosno razlogu pada prihoda.

„Rudnike duži period nismo radili, ali sad završavamo i mislim da je tamo najgore stanje, jer su najznačajnije i najveće neprivalnosti urađene upravo tamo. Akumulirani gubitak je 2016. bio 860 miliona a sada iznosi preko milijardu i tri stotine miliona. S druge strane, reviziju budžeta radimo svake godine i ona je upravo završena i konačan izvještaj smo u petak uputili ministarstvu finansija, Vladi i Parlamentu. U ponedeljak, tj danas će biti i na našoj web stranici. Ovaj izvještaj predstavlja jednu sublimaciju budžetske potrošnje svih budžetskih korisnika i on pokazuje ukupan finansijski rezultat tj da li je Federacija ostvarila višak ili manjak prihoda odnsono kako se ukupno upravljalo budžetom koji je bio planiran u iznosu od 6,8 milijardi KM ali je ostvaren dosta manji.

Prihodi su bili 5, 8 milijardi a rashodi 6, 3 dakle budžet je u deficitu 536 miliona KM. Važno je napomenuti da je počela 2022. sa suficitom od 203 miliona KM, a akumulirani suficit bio je 487 miliona a sada je akumulirani deficit već 48 miliona. To znači da ste sav višak koji ste imali i potrošili i još se dodatno zadužili. Dakle 2022 suficit je bio 203 miliona, a godinu kasnije imali ste deficit od 536 miliona.

Sad je taj deficit ono što se mora planirati u budžetu za iduću godinu. Razlog za takav deficit kako smo mi utvrdili je, milijardu KM je manje ostvarenih prihoda bez da su dati razlozi zašto je došlo dao tog pada. Mi smo u svom mišljenju dali preporuku da su morali pratiti taj balans odnosno ako su vidjeli da su prihodi u padu morali su, kako to Zakon o budžetu i predviđa preduzeti određene i potrebne radnje, kao na primjer neki transferi koji se godinama dijele a nad kojim izostaje potreban nadzor“, precizan je u opisu razloga pada prihoda uz ostanak predviđenih rashoda Dževad Nekić, zbog čega je budžet Federacije u samo godini dana od suficita završio u deficitu.