Kada je rock grupa Kiss ovog vikenda odsvirala svoj oproštajni koncert u New Yorku, završili su nastup postupkom koji će im osigurati “digitalnu besmrtnost”.

Kada su napustili pozornicu Madison Square Gardena, bend su zamijenili leteći avatari koji su zasvirali hit pjesmu “God Gave Rock 'n' Roll to You”.

Tehnologija, izvorno razvijena za “Abba Voyage” show, omogućit će im da ostanu, paradoksalno, aktivni i u mirovini.

Gene Simmons je rekao da bi bend sada mogao biti “zauvijek mlad i zauvijek legendaran”. Također, pjevač Paul Stanley je dodao: “Ono što smo postigli je nevjerovatno, ali nije dovoljno. Bend zaslužuje živjeti dalje jer je bend veći od nas.”

Kako su dodali članovi Kissa, za njih je uzbudljivo ići u korak s vremenom i vidjeti kako Kiss postaje “vječan”.

Avatare je dizajnirala kompanija za specijalne efekte Georgea Lucasa Industrial Light & Magic (ILM), a finansirao ih je švedski konglomerat Pophouse Entertainment, čiji je suvlasnik Björn Ulvaeus iz Abbe. Ove dvije kompanije su prethodno sarađivale na “Abba Voyage” showu, koji rekreira Abbin koncert iz 1970-ih u posebno izgrađenoj londonskoj areni. Taj show zarađuje oko dva miliona funti (4,5 miliona KM) sedmično.

Međutim, čini se da Kissovi avatari nisu toliko utemeljeni u stvarnosti kao Abbine digitalne replike. Likovi koji su se pojavili u New Yorku bili su visoki šest metara, rigali su vatru, oko njih je kolala struja, a sve to dok su lebdjeli iznad publike.

“Ova četiri pojedinca već imaju supermoći. Želimo biti što otvoreniji”, rekao je izvršni direktor Pophousea Per Sundin.

Digitalni likovi stvoreni su iz podataka snimljenih dok je bend ranije ove godine nastupao na koncertima. Međutim, Kiss tek treba otkriti svoje planove za avatare.

“Shvatit ćemo to nakon turneje”, rekao je Sundin. “Je li to koncert Kissa u budućnosti? Je li to rock opera? Je li to mjuzikl? Priča, avantura?”

Poznati po svojoj privlačnoj šminki i spektakularnim nastupima, Kiss su postali jedan od najvećih stadionskih rock bendova 1970-ih i 1980-ih. Njihovi hitovi uključuju “Rock And Roll All Nite”, “Black Diamond”, “I Was Made For Lovin' You” i “Crazy Crazy Nights”.

Svoju prvu oproštajnu turneju organizirali su 2001. godine, ali su se redovno vraćali nastupima, s trenutnom postavom uključujući osnivače Paula Stanleya i Genea Simmonsa uz gitaristu Tommyja Thayera i bubnjara Erica Singera. Ne vjeruje se da će bivši članovi Peter Criss i Ace Frehley biti dio avatara.

Prošlog ljeta basista Gene Simmons razmišljao je da bi Kiss mogao nastaviti “svirati” i nakon posljednjeg koncerta na način na koji “niko ne bi mogao ni pomisliti”. To je uključivalo i prijedlog regrutiranja potpuno novog benda koji će imati šminku i odjeću karakterističnu za sastav Kiss i koji će svirati njihove najveće hitove.