Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovani osudila je secesionističke poruke koje su poslane u ponedjeljak sa skupa u Banjoj Luci, koji je oganizovao SNSD. 

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH poručili da izborna tijela imaju odgovornost da osiguraju integritet izbornog procesa, uključujući ponovno brojanje glasačkih listića i druge mjere kada to okolnosti zahtijevaju te da Sjedinjene Države poštuju pravo na mirno okupljanje i proteste, ali da su secesionističke poruke na skupu u Banjoj Luci opasne.

- Nema opravdanja da se na standardne mjere izbornog integriteta i odgovornosti odgovori opasnom i neodgovornom retorikom o secesiji koju smo čuli u ponedjeljak u Banjoj Luci. Oni koji traže funkciju u BiH trebaju poštovati demokratske procese i institucije koje osiguravaju da se čuje glas građana i prestanu da iznose lažne i netačne informacije glasačkoj javnosti o izbornom procesu u BiH - navodi se u saopćenju Američke ambasade te dodaje:

- Sjedinjene Države su posvećene principima Daytona, da je Bosna i Hercegovina demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Ni Dayton ni Ustav BiH ne daju nijednom entitetu pravo na otcjepljenje.

Naglasili su iz Ambasade i da bi svaka radnja koja se poduzima u pravcu raspada BiH prekršila Dayton i nosila bi teške posljedice.