U Centrali Stranke demokratske akcije, u petak, 14. januara 2022. godine, održana je osma redovna sjednica Povjereništva Asocijacije mladih SDA, na kojoj je usvojen izvještaj o radu za 2021. godinu te plan rada za 2022. godinu. Razmatrana je aktualna politička situacija u Bosni i Hercegovini i usvojeni su sljedeći zaključci:

1. Asocijacija mladih SDA izražava punu podršku i povjerenje u procese koje vodi predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, u vremenu najteže političke i ustavne krize u BiH.

2. Asocijacija mladih SDA daje punu podršku članovima Predsjedništva, Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću, te ministrici vanjskih poslova Biseri Turković, ministru odbrane Sifetu Podžiću, kao i ministru sigurnosti Selmi Cikotiću, u svim naporima koji ulažu sa ciljem očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

3. Asocijacija mladih SDA pozdravlja pozitivne ekonomske trendove, koji su direktni rezultat rada Vlade FBiH, koju predvodi premijer Fadil Novalić. Rast javnih prihoda za 48, 25%, u periodu od 2014. -2022. jasan je indikator da smo na pravom putu.

4. Asocijacija mladih SDA pozdravlja donesene mjere Vlade FBiH u oblasti poreske politike, čiji je primarni fokus poresko rasterećenje, a koje će rezultirati popravljanjem privrednog ambijenta .

5. Asocijacija mladih SDA poziva premijera Novalića i Vladu F BiH da uspostavi fond za podršku mladima u pokretanju obrta, malih biznisa i firmi, a čija sredstva bi bila dostupna tokom cijele godine. Asocijacija mladih SDA je bogata mladim i stručnim kadrovima, te se ovom prilikom stavljamo na raspolaganje, kako bismo predložili eventualna rješenja i dali svoj doprinos u ostvarivanju ove inicijative.

6. Asocijacija mladih SDA pridružuje se inicijativi za izjednačavanje iznosa porodiljnih naknada, za sve porodilje u FBiH, koje bi iznosile 1000 KM.

7. Asocijacija mladih SDA daje punu podršku svim nivoima vlasti u BiH, u provođenju mjera iz njihove nadležnosti, koje imaju za cilj popravljanje ambijenta življenja u BiH, a kojima se spriječava trend iseljavanja stanovništva.

8. Asocijacija mladih SDA najoštrije osuđuje napade na povratnike, Bošnjake, te vjerske objekte i imovinu u manjem bh entitetu, prilikom obilježavanja pravoslavnog Božića, kao i tokom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske. Poruke kojima se vrši sistemsko zastrašivanje stanovništva u Janji, Gacku, Prijedoru, Foči i drugim mjestima u Republici Srpskoj, nisu i nikada neće biti način za suživot u našoj državi i ne smiju proći bez odgovarajuće reakcije nadležnih institucija.

9. Asocijacija mladih SDA najoštrije osuđuje prijetnje smrću koje su upućene potpredsjedniku RS, Ramizu Salkiću te pozivamo institucije da obavljaju svoj posao i adekvatno procesuiraju počinitelje.

10. Asocijacija mladih SDA najoštrije osuđuje prijetnje upućene našoj mladoj vijećnici i članici Asocijacije mladih SDA Zenica, Zeldi Dizdarević, kojoj je nožem probušena guma na automobilu, čime je dovedena u pitanje njena sigurnost i sigurnost njene porodice.