Dva crvena svjetla bljeskaju kao luda ovom neobičnom i zlokobnom historijskom trenutku, kaže Mizrahi.

U Evropi su, dodaje on, SAD dozvolile Ukrajincima da napadnu dublje u rusku teritoriju naprednim projektilima, što je označilo ogromnu eskalaciju koja će nanijeti nezamislivu štetu Ukrajini (suprotno zapadnoj propagandi, Rusija nikada ne pokušava uništiti Ukrajinu ili je potpuno onesposobiti kao državu, ali ova nova američka politika može je gurnuti preko ivice).

„Sukob između Rusije i NATO-a na cijelom kontinentu izgleda svakim danom sve vjerovatniji. A sve je to rezultat američke imperijalističke politike ili beskonačnog širenja NATO-a na istok, i pokušaja da se Rusija stavi pod opsadu, ili ogroman krug NATO baza na njenim granicama“, kaže Mizrahi.

Na Bliskom istoku, dodaje on, rat između Izraela i Hezbollaha mogao bi izbiti svakog trenutka. Kada dođe do kraja, ovaj rat će zauvijek promijeniti regionalnu kartu.

„Po mom mišljenju, to je najvjerovatnije kraj Izraela kao nezavisne i funkcionalne zemlju. Stotine hiljada, ako ne i milioni Izraelaca moraće da se presele u izbegličke kampove. Milioni će napustiti zemlju. Vrlo su male šanse da sveobuhvatni rat Izraela i Hezbollaha neće uvući u taj sukob Iran, kao i Siriju, i osovinu otpora širom Bliskog istoka. Oslobođena vatrena moć biće nešto što čovječanstvo još nije vidjelo. Američki brodovi i avioni neće moći opskrbiti Izrael, jer će biti bombardovani s neba i mora (postoje dobre šanse da ćemo svjedočiti potonuću američkog nosača aviona). Izraelske zračne i morske luke će postati nefunkcionalne u ovom ratu. Izraelska infrastruktura će biti uništena, a veliki dio zemlje bi mogao biti 'isključen'. Baze IDF-a će postati gomile pepela, posebno vazdušne i obaveštajne baze“, kaže Mizrahi.

Prema njegovim riječima, ako Iran zaista bude uvučen u ovo, on će postati pobjednik rata koji uzima sve, a SAD i Izrael će izgubiti. Desetine američkih baza na Bliskom istoku će biti izbrisane s lica zemlje i nikada više neće biti izgrađene.

Ako se rat u Evropi ipak prekine, Amerikanci će imati veliki svjetski rat na dva fronta - a to je pod pretpostavkom da Kina neće odjednom biti u iskušenju da istovremeno zauzme Tajvan (recimo zato što želi ostvariti trijumf Globalnog juga). Ova dva divovska rata bit će ratovi za oslobođenje od američkog imperijalizma i hegemonije.

Nakon rata Izrael-SAD-Hezbollah-Iran, Izrael će možda i dalje postojati, ali ne sumnjam da Bliskim istokom neće dominirati SAD.

Nakon rata između Rusije i NATO-a, Evropom također neće dominirati SAD, a NATO će vjerovatno prestati da postoji. Rusija će bez sumnje dobiti ovaj rat. Ima jednu veliku i koordiniranu vojsku, ima stotine hiljada vojnika testiranih u borbi, ima najnaprednije svjetske raketne sposobnosti i za to se priprema već 60 godina. Njen prvi talas raketnog napada će izbaciti veliki dio NATO-a iz upotrebe (zamislite da je to napad Irana na Izrael puta 10.000), objašnjava Mizrahi.

„Koje su šanse da ta dva rata izbiju? Bliski istok bih stavio na 90%, a Evropu na 80%. Ova dva rata koje Zapad ne može dobiti bit će glavna tema istraživanja historičara u sljedećoj generaciji. Niko neće shvatiti zašto su ih SAD tako grozničavo forsirale. Zašto su se SAD otvorile i neumorno promovirale mogućnost svjetskog rata koji se vodi na tri ogromne pozornice, od kojih nijedna ne može odlučno pobijediti odvojeno, čineći potencijal da se dvije ili tri od njih dogode u isto vrijeme apsolutnom noćnom morom i katastrofom? Čak i ako je ova glupa ideja ikome na papru izgledala razumno, ne bi li ukrajinski neuspjeh i bolna lekcija koju Hamas drži Izraelu trebali biti poziv za uzbunu?“, kazao je Mizrahi te dodao: „Mislim da niko ne ide na upotrebu nuklearnog oružja. Ali ako iko to učini, Rusija neće biti ta koja će to pokrenuti“.