Glavna vijest u svjetskim medijima jeste munjevito napredovanje Talibana prema većim afganistanskim gradovima koji padaju pod njihovu komandu bez većeg otpora afganistanskih vojnih snaga. 

Informacija da su Talibani u Kabulu, glavnom gradu ove zemlje, zabrinule su svjetske zvaničnike koji su svjesni da bi to moglo značiti pokretanje velikog broja migranata prema Evropi. 

Američka administracija zamolila je neke od svojih saveznika da učestvuju u eventualnom masovnijem prihvatanju izbjeglica.

Edi Rama, premijer Albanije, objavio je da će ova zemlja privremeno primiti afganistanske izbjeglice na molbu američke administracije, ali ne samo zbog toga već zato što Albanije razumije izazove pred kojim se nalaze Afganistanci. 

Albanija kao dobar domaćim pružit će utočište svim onim koji se nađu na njenoj teritoriju, kako bi se pomoglo u rješenju nove migrantske krize. 

Ramino pisanje može se shvatiti i kao poruka ostalim balkanskim zemljama, koje sasvim sigurno neće zaobići eventualni novi val migracija iz Afganistana.