Sav jad i čemer sarajevske trojkaške vlasti sažet je u izjavi Elvedina Okerića, predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, kadra Naroda i pravde koji s lahkoćom otvara boce nogom. Naime, govoreći o problemima vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo, Okerić je kazao: „ViK će kao i dosad obavještavati građane i gledati da u najvećoj mogućoj mjeri izbjegne ovu špicu sezone sad u augustu kada se najavljuje dolazak velikog broja gostiju”.

Prema Okeriću, ViK će uz apel građanima da racionalno troše vodu, umjesto da poprave kvarove kojih ima na svakom koraku i gdje se gube ogromne količine vode, umjesto efikasnog upravljanja ovim resursom, blagovremeno obavijestiti građane da neće imati vode. Ali, kako su u ViK-u izuzetno osjetljivi na tursite i goste, gledaće da redukcije izbjegnu u augustu, u špici turističke sezone. A za one koji plaćaju vodu, koga briga, oni nisu ni bitni, njih je dovoljno obavijestiti putem zvanične stranice. Danas im ni zvanična stranica ne radi, ako im je IT podrška efikasna kao i majstori za otklanjanje kvarova na vodovodnoj mreži, stranica neće radi najmanje do Nove godine.

Zastupnica iz SDP-a u Skupštini KS-a za katastrofalno loše stanje u sarajevskom vodovodu okrivljuje nesposoban menadžment, sve redom članove NIP-a, sa Rusmirom Salićem na čelu.

Građani su već primjetili da su prekidi u snabdijevanju vodom učestali, čak i tamo gdje nisu najavljeni radovi na vodovodnoj mreži, i to po nekoliko puta sedmično. Mnogi to doživaljavaju kao redukcije, samo što još niko nije javno rekao da su to redukcije.

O tome kako KJKP Vodovod i kanalizacija otklanjaju kvarove na vodovodnoj mreži pročitajte ovdje.

Prema načinu kako preduzeće Vodovod i kanalizacija upravlja vodoopskrbom, čini se da u Sarajevu funkcioniše samo kanalizacija. I na kraju pitanje, ako Okerić može nogom odvrnuti čep na flaši, može li nogom zvrnuti spojnice na vodovodnim cijevima, šteta je da propada takav talenat i da toliko pitke vode iscuri iz cijevi?