Štrajk igrača je dobrodošao ako bi poslužio da se izbriše FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo, rekao je predsjednik španske lige.

Veznjak Manchester Cityja Rodri u utorak je postao posljednji igrač koji je progovorio o povećanom obimu posla i rekao da je štrajk igrača "blizu" ako se ništa ne promijeni. Igrači se suočavaju s najmanje dva dodatna meča u ovosezonskoj Ligi prvaka, a sezona bi trebala biti završena za 12 evropskih klubova s ​​FIFA-inim novim klupskim Svjetskim prvenstvom u Sjedinjenim Državama sa 32 tima. Sindikati igrača i domaće lige optužuju FIFA-u zbog, kako tvrde, nedostatka konsultacija o rasporedu turnira i kalendaru utakmica općenito.

Predsjednik španske La Lige, Javier Tebas, rekao je da je Rodri bio u pravu što je spomenuo mogućnost štrajka i da će ga podržati pod uslovom da nije usmjeren na domaće lige, već na prisiljavanje na preispitivanje kalendara.

Tebas je rekao da se problem ne odnosi samo na obim posla, tvrdeći da je proširenje međunarodnih klupskih takmičenja imalo sportski i ekonomski uticaj na domaće lige i one koji u njima igraju.

"Mislim da je Rodri u pravu što se tiče mogućeg štrajka", rekao je Tebas španskim medijima u Sevilji.

“Ako ovaj štrajk služi da se riješi pitanje kalendara, ali ne da se klubovi izbace iz nacionalnih liga već da ne postoji Svjetsko klupsko prvenstvo, da se termini bolje restrukturiraju, onda je dobrodošao jer nešto mora da se desi.

“Poduzećemo odgovarajuće pravne radnje, ali ako sindikat igrača odluči da štrajkuje iz ovog razloga, o čemu smo već razgovarali s njima, nije samo problem prezasićenosti utakmica za 70, 80, 100 igrača, to je mnogo veći problem, pogađa cijelu industriju.

"Igrači koji se ne takmiče u evropskim takmičenjima, ako budu ispoštovali ove kriterijume, ostaće sa manjim prihodima, klubovi će nestati... Radimo na tome i podržavaćemo ih, naravno."

FIFA insistira da je kalendar rezultat "sveobuhvatnih i inkluzivnih" konsultacija, koje su uključivale svjetsku uniju igrača FIFPRO i tijela lige. Svjetsko klupsko prvenstvo ima podršku evropskih klubova, uz memorandum o razumijevanju dogovorenim između FIFA-e i Evropske klupske asocijacije.