Iako je umro 1890. godine posjetitelji jedne galerije sada mogu „čuti“ Vincenta Van Gogha. Upitan zašto je sebi odrezao lijevo uho, umjetnik je odgovorio da je to bila zabluda te da je zapravo samo odrezao “dio ušne resice”. Zašto je onda sam sebi pucao iz revolvera u prsa i zadobio ozljede od kojih je dva dana kasnije preminuo? “To je još uvijek predmet nagađanja među historičarima i stručnjacima. Istina moje motivacije ostaje misterija čak i za mene. Hvala vam što razumijete moje probleme s mentalnim zdravljem”, kaže.

To je glas Van Gogha koji je kreirala umjetna inteligencija, dio postavke koja privlači publiku za novu izložbu umjetnikovih posljednjih radova u pariškom Musée d’Orsay koja također uključuje iskustvo virtualne stvarnosti temeljeno na njegovoj posljednjoj paleti ukrašenoj slikama.

U maju 1890. Van Gogh je stigao u selo Auvers-sur-Oise, 30 km sjeverno od Pariza, kako bi bio u blizini svog brata Thea i o njemu se brinuo dr. Paul Gachet, specijalista za "liječenje melanholije".

U posljednjem kreativnom zanosu, proizveo je 74 slike i 33 crteža u samo dva mjeseca, među kojima su crkva u Auversu i portreti Gacheta i doktorove kćeri, Marguerite, te njegovo posljednje ulje na platnu, Korijenje drveća, dovršeno samo 36 sati prije nego što se ustrijelio. “Na ovoj izložbi vidimo zadivljujuću raznolikost slika. Ovo djelo ima veliku težinu jer je to razdoblje u kojem će on završiti svoj život. Pitanje koje svi postavljaju je: ‘Zašto?’, a odgovor je da jednostavno ne znamo. Je li osjećao da je završio svoj opus ili je kriza bila veća od njega? Također smo htjeli razbiti mit o ukletom umjetniku koji je bio nevoljen i nepriznat kad je umro. U to je vrijeme bio u punom usponu i njegove su se slike počele prodavati”, prenosi Guardian riječi Emmanuela Coqueryja, kustosa izložbe.

Prije ulaska na izložbu posjetitelji su pozvani na interaktivno iskustvo temeljeno na posljednjoj umjetnikovoj paleti slika koja je izložena. "Upotrijebili smo posljednju paletu boja koju je koristio Van Gogh i dodali dodire koje je on koristio na slikama kako bismo stvorili virtualni krajolik", rekla je Chloé Jarry iz pariške kompanije Lucid Realities, koja je koproducirala interaktivno iskustvo s Vive Artsom i Musée d'Orsay. "Ovo je prvi put da je Musée d'Orsay priredio VR iskustvo s izložbom."

Na izložbi, koja traje do februara 2024. godine, posjetitelji vide Van Gogha u trenutku kada je završio jedno od svojih najpoznatijih kasnih djela, Pšenično polje s vranama. Njegovi se odgovori temelje na naučnom istraživanju koje uključuje analizu brojnih pisama koje je pisao, uglavnom svom bratu, a koje je proveo Wouter van der Veen, stručnjak za Van Gogha koji je nadgledao projekt.