Kada se bude u prilici koga pohvaliti za nešto, to se može iskazati na više različitih načina: bravo!, odlično,! svaka čast!, a može i aferim! Posljednja navedena riječ, s akcenatskom varijacijom – afèrim ili afèrīm – uzvik je porijeklom iz perzijskog jezika (Škaljić), a u bosanski je došla posredovanjem turskog, značeći upravo aferim, tj. bravo, odlično, svaka čast.

U Bosanskoj elifinici Ibrahima Smajića Seljupca iz 1900. godine često se spominje ova leksema, s tim da autor piše aferin, npr. „Aferin, sinko, tako mi sve dobro uči i čališti“, a u epskom diskursu zabilježeno je npr. „Oj aferim, naša kruno zlatna“ ili „Haj aferim, sine tatarine“.

Manje je poznato da se iz uzvika aferim izvodi imenica afèrīm, značeći svojevrsnu „aferu“, ili bilo koju drugu kontroverzu, petljanciju, koja se tiče nekoga, kako to npr. potvrđuje razgovorni jezik, npr. „Pusti njega i njegove aferime.“, ili „On i njegovi aferimi!“, ili „Ko će skontat' sve njihove aferime?“. Očito je da je značenje izvedeno na osnovu ironije, jer se aferim šalje onome ko učini nešto dobro, a ovdje se očito radi o ironičnoj upotrebi navedenog uzvika koji postaje imenica.

Kad je riječ o akcenatskim oblicima, moglo bi biti da će doći do akcenatskog granjanja: afèrim kao uzvik i afèrīm  kao imenica, kako bi se reklo u epskom diskursu: „Be aferim...!“ 

***

Dr. sc. Alen Kalajdžija naučni je savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, u kojem je obavljao i funkciju direktora u dvama mandatima. Njegova područja zanimanja jesu lingvistika i historija jezika. Do sada je ukupno objavio 72 rada, uključujući izvorne naučne članke, stručne radove i prikaze, a istovremeno je učestvovao na 54 domaće i međunarodne naučne i stručne konferencije, simpozija i okrugla stola, od čega su 25 učestvovanja od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika. Učestvovao je na više od 60 stručnih tribina i promocija izdanja iz oblasti bosnistike. Urednik je više od 20 izdanja Instituta za jezik, od čega je u 14 izdanja bilo od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika, te je bio recenzent niza različitih naučnih i stručnih djela iz oblasti bosnistike.