Dr. Adnan Efendić novi je izabrani predsjednik SDA Novi Grad. Rodio se 1979. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a 2002. godine diplomirao je na Fakultetu političkih nauka. Prije osam godina stekao je akademsko zvanje doktora nauka. Bio je pomoćnik načelnika u Općini Novi Grad, sekretar Ministarstva prostornog uređenja i vršilac dužnosti federalnog ministra u periodu od 2009. do 2011. godine. Od akademske 2016/2017. predaje na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, a prije šest godina direktno je izabran za zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Nacionalnu školu javne uprave u Londonu završio je 2009. godine. Iako je dugo u politici i na javnim funkcijama, rado ističe da je prvo radno iskustvo imao u privatnoj firmi koju je pokrenuo davne 1997. godine.

Efendić je u februaru izabran da predvodi općinsku organizaciju SDA Novi Grad Sarajevo, što je, između ostaloga, povod za naš razgovor. Na pitanje zašto je prihvatio ove obavezu, naš je sagovornik rekao da je to na neki način prirodan slijed nakon što već više od dvadeset godina obavlja različite funkcije unutar organa SDA.

“Zadatak da vodim općinsku organizaciju smatram posebno važnim jer naša lokalna zajednica ima ozbiljan potencijal i uvijek je davala veliki doprinos rezultatima Stranke na svim nivoima vlasti. Ovdje živi približno 140 hiljada ljudi, što čini gotovo jednu polovinu stanovništva Grada i oko jedne trećine populacije u Kantonu Sarajevo. Aktivnim političkim radom i angažmanom može se značajnije utjecati na društvene procese u cjelini, a temelji organizacije svake političke stranke nalaze se upravo na lokalnom nivou”, kaže Efendić. 

Naglašava kako je SDA ranije bila najjača stranka u Novom Gradu, a danas je, po rezultatima, tek četvrta politička snaga u ovoj izbornoj jedinici. “Nekada smo sami mogli formirati većinu u Općinskom vijeću i uvijek smo bili prvi, a danas SDA ima četiri vijećnika, koji su u opoziciji. Na prošlim lokalnim izborima osvojili smo približno 12.000 glasova i u mandat ušli s deset vijećnika, ali nakon što je načelnik napustio SDA i preuzeo rukovođenje Strankom za BiH, sa sobom je poveo više od pola kluba SDA. S ove distance, dao bih sebi za pravo konstatirati da je to bio osmišljen projekat”, dodaje Efendić.

Ipak vjeruje da SDA, nakon što su u njoj provedeni unutarstranački izbori, može ostvariti mnogo bolje rezultate. “Proveli smo izbore na svim nivoima političke organizacije. Prvo smo imali Kongres, na kojem je izabrano rukovodstvo Stranke na čelu s predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, čime se postigla potrebna stabilnost u Stranci. Nakon toga birali smo mjesne, općinske, kantonalne i regionalne odbore. U rukovodstvo naše općinske organizacije izabrani su ljudi s ličnim i profesionalnim integritetom, koji znaju šta je državotvorna politika koju baštini SDA, a dobro razumiju i koje su nadležnosti lokalne zajednice. Ima među nama iskusnih kadrova, a ima i mladih energičnih aktivista čije vrijeme upravo dolazi. Nakon toga jednoglasno je izabrano i rukovodstvo Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, u kojem je jedan od potpredsjednika iz Općinskog odbora SDA Novi Grad. SDA je pokazala snagu, jedinstvo i stabilnost. Sad je pred svima nama veliki posao – da ojačamo vlastite kapacitete, ponudimo najbolje programe i najkompetentnije kadrove i tako građanima pokažemo da SDA zaslužuje njihovo povjerenje“, najavljuje naš sagovornik.

Na pitanje o ukupnim političkim prilikama i stanju u društvu, Efendić odgovara da je narod imao priliku vidjeti kako je to kada SDA vodi procese, a kako je kada to rade neki drugi. “Svima je sada potpuno jasno da se SDA mora vratiti na mjesto koje joj pripada, a to je da kao najjača politička stranka bude lider u svim važnim procesima od kojih zavisi budućnost Bosne i Hercegovine i našeg naroda. Zato nam je potreban dinamičan, odlučan pristup i otvorena komunikacija s narodom, koji mora osjetiti da politika nije samoj sebi svrha nego da je tu da im uvjete života učini boljim. Ubrzo nam slijedi izrada programa za lokalne izbore i odabir najboljih kadrovskih rješenja za utakmicu koja nas čeka”, kaže Efendić.   

Kao neko ko je već drugi mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Efendić je iz prve ruke govorio i o stanju u Federaciji.

“Javnosti je poznato da je SDA osvojila najveći broj glasova, pa tako i najveći broj mandata u Predstavničkom i Domu naroda Prlamenta Federacije. Isto tako, poznato je našoj javnosti da  je odlukom Christiana Schmidta nametnuta Vlada Federacije BiH. Visoki predstavnik svojim je aktom suspendirao volju građana, stavio van snage Ustav Federacije i doslovno oduzeo pravo bošnjačkom narodu, koji u Predsjedništvu Federacije BiH zastupa potpredsjednik Refik Lendo, da učestvuje u formiranju federalne izvršne vlasti. Trenutno Federacijom upravlja nametnuta Vlada, bez jasnog programa, vizije i utvrđenih ciljeva, pod dirigentskom palicom HDZ-a. Uloga “trojke” uglavnom je da snishodljivo, zarad očuvanja pozicija i fotelja, isporučuje sve što se od njih traži. Bošnjaci, koji čine većinu stanovništva, nemaju jednaka prava kao drugi narodi i to se vidi svaki dan i na svakom koraku”, zaključio je predsjednik SDA Novi Grad Adnan Efendić.