Javnost na početku treba znati da postoji čitav tim sastavljen od predstavnika "Osmorke", stranaca iz raznih ambasada i konzulata, špijuna i agenata iz susjednih drzava, te novinara sarajevskih medija koji permanentno rade na strategiji i postupcima čiji rezultat je isključivanje Bošnjaka iz političkog života u Bosni i Hercegovini.

Vođa obmane građana od strane "Osmorke", Elmedin Konaković, uz pomoć sarajevskih medija, a po preporuci eksperata iz stranih ambasada, uspio je pustiti spin da, kobajagi, SDA može doći u poziciju da blokira vlast u FBiH i da odmah pripreme građane na osudu SDA.

U tom smislu je i njegov drug Čampara spominjao kurban, iako sam ne zna uopće značenje te riječi.

Naravno, kao i obično, istina je sasvim drugačija. SDA ne blokira, već uspostavlja vlast, i vladavinu prava u BiH, što je decenijama i činila. Naime, nakon današnjeg završetka izbora delegata za Dom naroda FBiH, SDA će u skaldu sa svojim pravima i obavezama, sa svojim partnerima, potpuno legalno i legitimno,  predložiti kandidata za bošnjačkog (pot)predsjednika FBiH i time pokrenuti proces uspostave vlasti u FBiH u skaldu s rezultatima općih izbora 2022.

Formiranje izvršne vlasti upravo počinje imenovanjem (pot)predsjednika FBiH nakon što se formira drugi dom, Dom naroda FBiH, a na osnovu rezultata posrednih izbora delegata u isti, iz kantonalnih skupština, čije zastupnike su izabrali građani.

Nakon što se imenuje (pot)predsjednik FBiH, on pokreće proceduru imenovanja Vlade FBiH, koju će potvrditi Zastupnički dom FBiH.

Konaković, Forto, Nikšić su sa Čovićem htjeli dovesti sve nas pred svršen čin, tako što su potpuno neutemeljeno, neformalno, već uspostavili dio izvršne vlasti u FBiH, i tako prisiliti SDA i Demokratsku frontu da im preda kompletnu vlast.

Suština je da Konaković i njegovi partneri iz "Osmorke" zajedno s HDZ-om žele oduzeti pravo najjačoj stranci u BiH da u skladu s rezultatima izbora pokrene proces usposrave vlasti u FBiH, i žele prisiliti SDA da se odrekne svog prava.

Jedino što je tačno jeste to da SDA blokira nastojanje da se iz vlasti izbaci stranka kojoj su građani dali najviše povjerenja i da blokira nasilničko izigravanje volje najbrojnijeg naroda u BiH!

P.S. Kao što reče predsjednik: "Jedan odlučuje!!!"