Svjetsko fudbalsko upravno tijelo FIFA održat će poseban sastanak vijeća u naredna dva mjeseca kako bi utvrdio hoće li Izraelski fudbalski savez (IFA) biti suspendiran iz međunarodnog takmičenja, rekao je predsjednik Gianni Infantino u petak na kongresnom skupu u Bangkoku na Tajlandu.

Palestinski fudbalski savez (PFA) pozvao je na glasanje za zabranu Izraela prije nego što je Infantino to objavio zbog optužbi da je IFA prekršila pravila FIFA-e tokom nastavka rata u Gazi.

“Zbog očigledne osjetljivosti ovih pitanja, FIFA će od sada ovlastiti nezavisnu pravnu ekspertizu da analizira i ocijeni tri zahtjeva Palestinskog nogometnog saveza i osigura da se statuti i propisi FIFA-e primjenjuju na ispravan način, “, rekao je Infantino.

“Da bi se osigurao pravičan i pravilan postupak, naravno, ova pravna procjena će morati omogućiti doprinos i zahtjeve obje članice.”

Infantino je rekao da će rezultati i preporuke biti proslijeđeni svim članovima Vijeća FIFA-e prije odlaska na vanredni sastanak koji će se održati prije 20. jula, na kojem će se razmatrati prijedlog PFA da suspendira Izrael iz međunarodnih utakmica.

Prije Infantinove objave, predsjednik PFA Jibril Rajoub pozvao je FIFA-u na hitnu akciju.

“Dok vam danas govorim, palestinski narod, uključujući palestinsku fudbalsku porodicu, trpi humanitarnu katastrofu bez presedana. Svjedoci smo genocida koji se prenosi uživo u Gazi”, rekao je Rajoub.

„Molim vas da stanete na pravu stranu historije i glasate sada. Patnja miliona, uključujući hiljade fudbalera, zaslužuje toliko. Ako ne sada, kada? Gospodine predsjedniče, lopta je u vašem polju!”

Rajoub je dalje pozvao FIFA-u da odmah "privremeno suspendira IFA-u kao člana FIFA-e“.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Jordana Samar Nassar podržao je Rajouba, rekavši: „Nismo ovdje da razmatramo ljudsku tragediju. Ovdje smo da glasamo, svijet svjedoči šta će FIFA učiniti danas.”

“FIFA je stajala na pravoj strani historije i ranije kada je zabranila Jugoslaviju, kada je zabranila Rusiju i kada je zabranila Južnu Afriku na više od 20 godina. I mislim da danas moramo preduzeti takve korake”, dodao je Nassar.

Reagirajući na pozive za zabranu, predsjednik Izraelske fudbalske asocijacije Shino Moshe Zuares rekao je: „Danas, možda više nego ikada, vjerujem da fudbal mora biti ključni element u liječenju fraktura i rana, pomažući nama i svima da se oporavimo. Ipak, još jednom se suočavamo s ciničnim, političkim i neprijateljskim pokušajem Palestinskog saveza da naudi izraelskom fudbalu.”

"Da ne bude zabune, IFA nikada nije prekršila pravila FIFA-e i UEFA-e i nikada to neće činiti u budućnosti", dodao je.

“Sedam mjeseci nakon užasnog dana, kada se fudbalske utakmice ne mogu igrati u velikim dijelovima Izraela, sjeveru i jugu, a preko 130 Izraelaca se još uvijek drži u Gazi, nepravda je da se čak i u ovim okolnostima borimo za naše osnovne pravo da budemo dio igre.”

U svojoj završnoj riječi o debati, Infantino je rekao: „Kao i svi, bio sam izuzetno, izuzetno šokiran onim što se dogodilo 7. oktobra u Izraelu. I kao i bilo ko drugi, bio sam izuzetno, izuzetno šokiran i i dalje sam izuzetno šokiran onim što se dešava u Gazi.”

“Molim se za sve one ljude koji pate od nezamislivog… i želim, kao i svi vi, samo jedno: mir.”