Uspješan završetak nedavne operacije i pobjeda Azerbejdžana u Karabahu izaziva ponos, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu.

"Brzo i uspješno završavanje operacije uz iznimno poštivanje prava civila za nas je razlog ponosa", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim.

Erdogan boravi u jednodnevnoj posjeti azerbejdžanskoj eksklavi Nakhchivan na Aliyevov poziv kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima, kao i o regionalnim i globalnim pitanjima, posebno o nedavnim događajima u Karabahu.

"Od srca čestitam pobjedničkoj azerbejdžanskoj vojsci i na historijskom uspjehu i na humanom odnosu prema civilima", rekao je Erdogan.

Prošle sedmice, nakon provokacija armenskih snaga u Karabahu, Azerbejdžan je rekao da je pokrenuo "protivterorističke" aktivnosti u regiji kako bi podržao trilateralni mirovni sporazum s Rusijom i Armenijom iz 2020. Nakon 24 sata u regiji je postignut prekid vatre.

"Posljednjom pobjedom otvorili su se novi prozori mogućnosti za sveobuhvatnu normalizaciju u regiji", istaknuo je Erdogan, rekavši kako očekuje da će Armenija poduzeti iskrene korake za stabilnost u regiji.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev zahvalio je turskom predsjedniku Erdoganu i Turkiye na podršci.

"Podržavajući jedni druge, usmjeravamo regionalna pitanja u pravom smjeru. Želimo mir i stabilnost u regiji, a ne rat", rekao je Aliyev, te dodao:

"Deklaracija iz Šuše naše odnose (s Turkiye, op.a.) podigla je na novi nivo, danas su na najvišem nivou. Svjedočimo najaktivnijem razdoblju naših odnosa u svim oblastima."

U prisustvu predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva i Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana, pokrenuta je gradnja plinovoda od turskog Igdira do azerbejdžanske eksklave Nakhcivan.

Odnosi između Azerbejdžana i Armenije napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Karabah, teritorij međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana i sedam susjednih regija.

U jesen 2020. Azerbejdžan je oslobodio nekoliko gradova, sela i naselja od armenske okupacije tokom 44 dana sukoba. Rat je završio tog novembra prekidom vatre uz posredovanje Rusije.

Međutim, napetosti između dviju nacija nastavljaju se unatoč tekućim pregovorima čiji je cilj postizanje dugoročnog mirovnog sporazuma.

Aliyev i armenski premijer Nikol Pashinyan trebali bi se sastati 5. oktobra u španskom gradu Granadi kako bi razgovarali o potpisivanju mirovnog sporazuma između dviju zemalja.

Turkiye je bila prva država koja je priznala Azerbejdžan, koji je svoju neovisnost proglasio 1991. godine. Njeni odnosi s Bakuom višestruki su i na strateškom nivou.