Na osnovu podataka Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHK i Federalnog zavoda za statistiku, imamo odlične vijesti za naše društvo kada je natalitet u pitanju.

„Inicijative za podršku porodicama 'tri plus' daju rezultate! Raste natalitet i broj porodica s troje ili više djece u Zapadno-hercegovačkom kantonu“, navode iz Udruženja “Porodice tri plus”.

Naime, sve porodice s troje ili više djece u ZHK ostvaruju pravo na bezuvjetnu novčanu naknadu od 500 KM za treće i svako slijedeće dijete do 7. godine života. Ova pronatalitetna mjera je otpočela s primjenom  kada je prije dvije godine prihvaćena inicijativa Udruženja “Porodice tri plus”, i kada je ovaj kanton među prvima započo sistemsku podršku za višečlane porodice.

„Dok svi kantoni u FBiH bilježe negativni prirodni priraštaj, ZHK jedini je s pozitivnim prirodnim priraštajem  u kojem se prema podacima Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHK bilježi porast porodica s troje i više djece. Da je ulaganje u višečlane porodice dalo rezultate potvrđuje i resorno ministarstvo finansija koje je za spomenutu pronatalitetnu mjeru planirano više novčanih sredstava u odnosu na prošlu godinu, kada je isplaćeno 910.500 KM, odnosno 17 miliona od uvođenja ove naknade. Ujedno, očekuju da broj djece obuhvaćene ovom novčanom podrškom za ovu godinu bude i veći, te da planiraju korigovanje budžeta u tom smjeru“, navodi Udruženje.

Iako je visina ove naknade veoma značajna, ona se isplaćuje samo do 7. godine života djeteta. Zbog toga u narednom periodu Udruženje želi ukazati nadležnim da je podrška ovoj djeci veoma neophodna i nakon 7. godine, tj. sve do punoljetstva, kako su to usvojili prethodno kantoni KS i BPK. Tada bi zasigurno ova podrška imala još veće rezultate i postala najbolji primjer podrške natalitetu u Federaciji BIH.

Također, u Kantonu Sarajevo i Bosansko-podrinjskom kantonu gdje je uvedena  podrška za višečlane porodice, prema podacima Zavoda za statistiku, prisutan je pad nataliteta, ali znatno manji u odnosu na kantone u kojima ove mjere  nisu uvedene.

Ovo je jasan pokazatelj da ulaganje u višečlane porodice daje rezultate, i da svi kantoni trebaju krenuti ovim putem.