Izgradnja hotela u vlasništvu fudbalera Barcelone Gerarda Piquea, u španskom priobalnom gradu Malagi, privremeno je obustavljena zbog pronalaska starog muslimanskog groblja na tom lokalitetu.

Piqueova firma je prošle godine za 20 miliona eura kupila zemljište i počela gradnju hotela s četiri zvjezdice u centru Malage, ali radovi su zaustavljeni već na početku iskopavanja temelja budućeg kompleksa.

Shodno zakonskim normama, iskopavanju temelja objekta prisustvovala su dva arheologa, koji su naredili obustavu radova, jer su utvrdili da se radi o lokalitetu na kojem se nalazi muslimansko groblje s najmanje 250 grobova.

Arheolog Alberto Cumpian rekao je za lokalni radio "Cadena Ser" da su utvrdili da se radi o muslimanskom groblju iz 15. stoljeća.

"Utvrdili smo da su na ovom lokalitetu bila muslimanska groblja, što je potvrđeno i načinom na koji su ljudi sahranjivani i položajem grobova u odnosu na smjer prema Mekki", rekao je on.

Cumpian je kazao da su građevinski radovi privremeno obustavljeni dok se svi posmrtni ostaci ne ekshumiraju i ne premjeste na neku drugu lokaciju. On je kazao da se ne radi o arheološkom lokalitetu i da će izgradnja biti nastavljena nakon ekshumacije.

Muslimanska udruženja u Andaluziji zatražila su da se posmrtni ostaci iz tog mezarja antropološki analiziraju i da se ukopaju u neko od postojećih muslimanskih grobalja na jugu Španije.