Laburistička stranka Velike Britanije objavila je da će na predstojećim izborima, koji će biti održani 4. jula, kandidatkinja za parlament ispred londonskih četvrti Chingford i Woodford Green biti Shama Tatler, a ne ranije najavljena Faize Shaheen.

Shaheen je bila najavljena kao kandidatkinja Laburista, ali ju je partija iznenada uklonila s izborne liste, zbog „lajkanja“ postova na društvenim mrežama koji su kritiziraju Izrael.

Tatler je vijećnica u londonskoj četvrti Brent i članica je Jevrejskog radničkog pokreta, proizraelske organizacije povezane sa Svjetskom cionističkom organizacijom.

Shaheen je osudila tu odluku, navodeći da bi stranka "radije izgubila nego da ima lijevog propalestinskog kandidata". Govoreći za Guardian, ona je također tvrdila da se suočila sa "sistematskom kampanjom rasizma, islamofobije i maltretiranja".

Pozivajući se na niz nedavnih problema s odabirom, uključujući uklanjanje lokalnog organizatora iz njenog tima i blokiranje produkcije videozapisa u kojima se inflacija okrivljuje za "korporativnu pohlepu", Shaheen je tvrdila da stranka Keira Starmera ima "problem sa crnim i smeđim ljudima".

Tatler zvanično nije davala izjave, ali je „lajkovala“ objave u kojima joj čestitaju na kandidaturi.

Prema Shaheen, objave koje je ona „lajkom“ pozdravila na društvenim mrežama kritizirale su akcije Izraela u Gazi, pa ih je stranka smatrala "oštećivanjem izbornih šansi laburista". Rukovodstvu Laburista predstavljen je čitav „dosije“ o njenim navodnim "antiizraelskim" aktivnostima na društvenim mrežama, od kojih neke datiraju iz 2014. godine, uključujući lajkanje objave sa skicom Daily Showa o "Izraelskom lobiju" jevrejskog komičara Jona Stewarta.

Ovo 'sviđanje' je navodno izazvalo pritužbu Jevrejskog radničkog pokreta. Shaheenin predizborni tim rekao je da je ona dala instrukcije advokatu i da je pokušala da ospori njeno isključenje od strane laburističke stranke, izvijestio je The Guardian.

Tatlerova je predložena u isto vrijeme kada su Laburisti najavila i kontroverznog proizraelskog lobistu Lukea Akehursta kao svog parlamentarnog kandidata za Sjeverni Durham.

Očekivanja su da će na predstojećim izborima lider laburista Keir Starmer vjerovatno biti izabran za sljedećeg premijera Velike Britanije, ali se suočio s jakim kritikama zbog svojih pro-izraelskih stavova i odgovora na izraelski rat u Gazi. Starmer je u početku odbio da pozove na prekid vatre, učinivši to tek nekoliko mjeseci nakon početka rata i nakon što se suočio s pobunom potaknutom prijedlogom SNP-a kojim se traži hitan prekid vatre.

Vođa laburista izazvao je kontroverzu kada se složio sa Izraelom da je uskraćivanje vode, struje i osnovnih zaliha stanovnicima Gaze, što se u većini tumačenja međunarodnog prava smatra nezakonitom kolektivnom kaznom, dio "prava zemlje da se brani".

Lider stranke bio je primoran da negira da laburisti "čiste" ljevičarske kandidate nakon što je poslanica Diane Abbott tvrdila da joj je zabranjeno kandidiranje na predstojećim izborima, upravo kao što je to učinjeno kandidatkinji Shaheen. Abbott je suspendirana nakon optužbi za antisemitizam jer je rekla da je netrpeljivost koju doživljavaju Jevreji bila slična, ali ne i ista, s kojom se suočavaju crnci. Ona se naknadno izvinila zbog ovakvih izjava.