Tetris | 06.04.2023.

pale su i teške riječi

Završni okršaj pred pauzu za iftar: Šabanović, Mašić, Gratz...

Prijedlog DF-a bio je dugoročno rješenje kojim bi se odblokirao proces uspostave vlasti u FBiH, a podrazumijevao je da za formiranje Vlade FBiH bude dovoljan potpis predsjednika i jednog potpredsjednika. Prijedlog je uključivao i raspisivanje prijevremenih izbora. Međutim, ništa od toga, jer su se stranke okupljene oko HDZ-a, uključujući i stranke "Trojke" odbile izjašnjavati uopće o prijedlogu.

Faktor

Klub Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podnio je inicijativu za izmjenu Ustava FBiH, ali ona nije došla ni na dnevni red. Većina u Domu je odbila inicijativu, tako da se o njoj nije moglo ni izjasniti. Kasnije je zbog toga bilo burno u sali Parlamenta FBiH. 

Ukratko, prijedlog DF-a bio je dugoročno rješenje kojim bi se odblokirao proces uspostave vlasti u FBiH, a podrazumijevao je da za formiranje Vlade FBiH bude dovoljan potpis predsjednika i jednog potpredsjednika. Prijedlog je uključivao i raspisivanje prijevremenih izbora. Međutim, ništa od toga, jer su se stranke okupljene oko HDZ-a, uključujući i stranke "Trojke" odbile izjašnjavati uopće o prijedlogu.

- Kroz lik i djelo gospodina Refika Lende mi već jesmo dio izvršne vlasti. Ako vam se ne sviđa kako mi štitimo Ustav, imali ste danas prijedlog DF-a. Donesite drugi prijedlog, izmjenu Ustava, izglasat ćemo. Ubijeđen sam da sve što je dobro za Federaciju, za građane BiH, Klub SDA, svih 26 ovih ljudi, će podržati - rekao je Haris Šabanović, zastupnik SDA, a potom je pojasnio da prijedlog izmjena ne može proći glasanje u Parlamentu, jer ne dozvoljava HDZ.

- Neće HDZ, ne da HDZ. A "Osmorka" je jako dobro svjesna da bez HDZ-a nije vlast. SBiH i NES su dali vrlo konkretne zaključke da izmijenimo Ustav i da dovedemo neko bolje vrijeme, građansku državu za koju se naše takozvane građanske stranke bore - pojasnio je, govoreći i kako Damir Mašić (SDP), danas kada je kazao zašto DF-ov prijedlog ne može proći, nije dovršio rečenicu do kraja i nije rekao da ne da HDZ.

Uslijedila je replika Damira Mašića, a potom i verbalni okršaj između Mašića i Dennisa Gratza (DF) u kojem su pale i neke teške riječi. Rasprava je prekinuta zbog pauze za iftar.

Evo kako je to izgledalo.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Milatović o rezoluciji o Srebrenici: Vladu treba pitati da li je promjenila mišljenje

SDA Sandžaka: Poništiti ostvarenu dobit politike koja je dovela do genocida nad Bošnjacima u Srebrenici

Na hadž putuje 2.225 državljana Bosne i Hercegovine

MUP KS se oglasio o akciji "Black tie 2"