Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a 1990 u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona Ivan Odak poziva odgovorne da završe razgovore i omoguće uspostavu Vlade što je moguće prije.

Kako navodi, HDZ 1990 ostaje otvoren za razgovore s onima koji mogu sklopiti "odgovornu i učinkovitu" većinu.

- HDZ BiH i SDA su uspjeli (iako su u drugom tehničkom mandatu) "pojesti" već sedam i pol mjeseci od izbora i dalje upravljajući resursima, natječajima i kadroviranjima uprkos ovakvim izbornim rezultatima. Dokle će visoki predstavnik gledati i hoće li primijeniti načela i razloge na koje se pozivao kada je reagirao prema kočenju uspostave Vlade Federacije BiH - pita Odak.

Pregovorima za formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kako se čini, ne nazire se kraj iako je on u više navrata bio najavljivan. Dodatno produženje osigurala je Demokratska fronta saopćivši da neće biti dio nove vlade te je tako poljuljan jedan blok stranaka koji je pregovarao sa HDZ-om, tačnije SDP, NiP i HDZ 1990.

U Skupštini HNK najviše zastupnika ima politički blok okupljen oko HDZ-a - 11, SDA ima sedam, SDP BiH i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika, a za potvrdu nove vlade potreno je 20 ruku zastupnika.