Klub zastupnika Stranke demokratske akcije održao je danas press konferenciju uoči hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

- Osnovni razlog obraćanja medijima i javnosti je današnja hitna sjednica.

Očekivali smo da ćemo raspravljati o prioritetima na putu ka Evropskoj uniji. Nažalost, mi ćemo danas raspravljati o zaključcima nižeg nivoa vlasti, znači Narodne skupštine RS-a.

SNSD problematizuje tehničke izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo OHR, koji omogućavaju provedbu izbora po međunarodnim standardima.

Prijedlog izbornog zakona koji je sačinila SDA prošao je u Zastupničkom domu, sve je stalo u Domu naroda.

Sada parlamentarna većina najavljuje njihov izborni zakon. Vlast je imala tri mjeseca da uradi nešto po tom pitanju, a sada najavljuju da će to učiniti za sedam dana. Trojka je pružila pojas za spašavanje Milorada Dodika, trčeći mu na sastanak.

Predstavnici SNSD-a u oba doma prošle godine oborili su 12 zakona, a nisu se ticali prijenosa nadležnosti.

Umjesto da danas imamo zakone neophodne za evropski put BiH, stvarat će se tenzije. SDA insistira da probosanski blok ima jedinstven stav. Ako se šalju poruke da Bošnjake treba smjestiti na 25 posto teritorija, negira se genocid, to su alarmi – kazao je Šerif Špago, šef Kluba zastupnika SDA.

Zastupnik Amor Mašović se osvrnuo na Rezoluciju o Srebrenici koja bi se trebala usvojiti u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija početkom maja. 

-  Današnja Srbija umjesto da se distancira od ratnih zločinaca, ona i dalje negira genocid i njenu odgovornost za nesprečavanje zločina.

Srbiju i manji bh. entitet ne treba brinuti rezolucija. Režim u Srbiji i vlast u Banjoj Luci treba brinuti više od 100 masovnih grobnica na području RS-a. Dodik je ipak u nečemu u pravu. Priču sa Srebrenicom i rezolucijom pokrenula je SDA. Ipak, sve zasluge za to što će se rezolucija naći u UN-u ima Dodik.

Ako ovako nastavi, doći će u situaciju da u Banjoj Luci nikome ne bude smiješno.

Edin Ramić je podsjetio šta je Srbija uradila prije 14 godina.

- Skupština Srbije je 2010. usvojila Rezoluciju o genocidu. Danas u NSRS-u žele odbaciti izvještaj o Srebrenici koji je sačinjen još 2004.

Genocidna namjera se želi održati i zato se moramo boriti protiv negatora genocida. 

Trojka se želi oprati od stavova predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i ambasadora BiH u UN-u Zlatka Lagumdžije – izjavio je Ramić.

Safet Kešo se osvrnuo na jučerašnji sastanak Trojke, HDZ-a i SNSD-a.

-  Nermin Nikšić ne bi smio biti onaj koji ponavlja Dodikove riječi. Jasna je namjera RS-a da ruši ustavno-pravni poredak BiH. Pristajati u takvoj fazi na razgovore, derogirati Izborni zakon koji je donio OHR je strateška greška – poručio je Kešo.