"Naš narod je ostao i opstao na ovim prostorima kroz vrijeme, a tome svjedočite svi vi danas u Godimilju. Ova džamija je sultanska i zavređuje pažnju nas bosanskih muslimana da joj se vraćamo i da je čuvamo. Ona je emanet naših pradjedova", poručio je reisul-ulema.

Svečanosti su, uz Kavazovića, prisustvovali muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ Dževad Hodžić, glavni imam MIZ Rogatica Amel ef. Kozlić, sabornici, imami i drugi gosti.

Reisul-ulema je istakao da su okupljanja Bošnjaka, poput današnjeg, iznimno važna te da u ovakvim prilikama mogu sagledati sve ono što su kroz vrijeme pripremili za buduće naraštaje. Naglasio je da je obaveza Bošnjaka kao naroda da ne zaborave svoju prošlost, ali isto tako da brinu o sadašnjosti i budućnosti.

"Rijeka Drina ima dvije obale, lijevu i desnu. Na obje obale smo dugo živjeli i živimo, ali od naših dušmana nam je bilo namijenjeno da nestanemo s obje obale. Željeli su da izbrišu naše postojanje. Desna obala je ostala skoro bez nas, ali lijeva obala svjedoči o našem postojanju, bez obzira ono što nam je bilo namijenjeno. Ovo je naša zemlja, i moramo je s ljubavlju, ne samo braniti, nego i graditi i podizati", poručio je Kavazović.

Pitić je naglasio kako podizanje porušenih bosanskohercegovačkih džamija i njihovo očuvanje simbolizira ustrajnost naroda i kontinuitet postojanja na ovim prostorima.

"S ovom džamijom se mi uzdižemo 550 godina. Smatram da u sebi trebamo buditi ponos, samopoštovanje. Bošnjaci nemaju ni jednog povijesnog razloga da saginju glavu. Naš narod nikada u svojoj povijesti nije rušio bogomolje, palio, nasrtao na nejač, ostali smo dostojanstveni. Ne dajte da nam to otmu, hodajmo ponosni što smo ostali ljudi, a to može samo narod plemenite vjere i plemenite tradicije. Hvala našem reisul-ulemi što je uvijek s nama i što nas mudro predvodi", istakao je Pitić.

Glavni imam Kozlić ukazao je značaj današnje svečanosti za Bošnjake Rogatice, kazavši da je svako okupljanje u ovom kraju od velike važnosti za povratnike.

"Posjeta reisul-uleme je velika podrška povratnicima u Rogatici, a motiv svima nama koji radimo u IZ na ovim prostorima da svoje poslove u budućnosti još kvalitetnije obavljamo. Sretni smo što smo mi generacija koja svjedoči ovom jubileju naše Careve džamije", kazao je Kozlić.

Careva džamija u Godomilju izgrađena je 1472. godine. Srušena je u Prvom i Drugom svjetskom ratu, a u agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine je zapaljena i srušena. Džamija je obnovljena u periodu od 2007. do 2016. godine.