Na današnji dan prije 28 godina, nekoliko dana prije potpisivanja mirovnih sporazuma, na treskavičkom visu Čelina, iznad prijevoja Rogoj, u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije poginuo je legendarni komandant Armije RBiH, Zaim Imamović.

Zaim Imamović bio je komandant 14. divizije i simbol herojske odbrane Goražda. Za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu Imamović je dao herojski doprinos, a bio ranjavan čak šest puta. U činu majora obavljao je dužnost komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH. Odlikovan je najvišim priznanjem Armije RBiH "Zlatnim ljiljanom".

Bio je jedan od organizatora operacije kodnog naziva "Krug", izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. godine, u kojoj je oslobođen grad Goražde i čitava teritorija ove općine te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica.

Inače, Imamovića je početak raspada Jugoslavije zatekao u kasarni u gradiću Vipava u Sloveniji, a povlačenjem tadašnje JNA iz Slovenije dolazi u Bihać, te se mijenja sa svojim kolegom Adilom Bešićem, također poginulim herojem Petog korpusa i nakratko dolazi u Travnik, potom u Zenicu.

Do početka agresije na BiH pripremao je narod Podrinja za odbranu.

"Zaim nije ni slutio da će Igman, Bjelašnica, Treskavica i Rogoj postati njegova sudbina, na kojima će skončati svoj životni i ratni put", navodi se na portalu historija.ba.

Već 1992. godine, na tom dijelu ratišta, formirana je proslavljena Prva drinska brigada, sa pet bataljona, na čijem čelu je bio Zaim Imamović. Njegovi saborci navode kako je imao nevjerovatan smisao za motivaciju svojih boraca, da je bio neustrašiv, nasmijan i uvijek korak ispred svojih saboraca.

Iz Goražda je na slobodnu teritoriju izašao 1995. kako bi pomogao da se obruč probije izvana, te preuzeo komandu u 14. diviziji Prvog korpusa Armije RBiH.

Njegove jedinice su učestvovale u oslobađanju Treskavice, a agresor je gubio teritorije - Pašinu planinu, Vratlo, Krajačiće, Klanac, Hum, Lupoč. U trenucima kada je lomio i posljednju odbranu agresora, na rubu Treskavice prema Rogoju, usmrtio ga je geler granate.

Kao i svake godine, na današnji dan će biti položeno cvijeće i poručena Fatiha na mezaru Zaima Imamovića u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.