Danas je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić podijelio kartu entiteta Republika srpska na kojoj su Brčko i okolica prikazani kao sastavni dio tog entiteta. To je još jedan antiustavni čin, posebno jer dolazi od državnog ministara sigurnosti. U povodu objavljivanja ove karte reagirato je delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić, koji je istakao da entitet Rs nema kontinutitet teritorije iako skoro na svakoj karti koju naprave i objave političari ili institucije iz Rs-a djeluje kao da ima.

“Brčko distrikt dijeli entitet Rs na dva djela – možemo reći na zapadni Rs i na istočni Rs. Ovaj istočni ima nešto povoljniji geopolitički položaj, jer u dubini ima dosta granice BiH i Srbije. Međutim, taj dio nije naseljen, pa tako Sarajevo samo ima puno više stanovnika nego čitav Istočni Rs. Osim toga, taj dio BiH je zapostavljen u svakom smislu od strane vlasti iz Banja Luke. S druge strane, zapadni Rs, a u kojem se nalaze Banja Luka, Doboj i Prijedor, dosta je razvijeniji ima više stanovnika, ali se nalazi potpuno okružen sa entitetom FBiH, Brčko distriktom i članicom NATO-a Republikom Hrvatskom, u kojoj za razliku od '92. nema tzv. Republike Srpske Krajine. Šta hoću reći? Entitet Rs je tigar od papira”, riječi su Harisa Zahiragića.

Kako je podvukao, njegov im je savjet da budu zadovoljni s time što su se provukli s genocidom i drugim ratnim zločinima, a uz pomoć kojih su dobili ovaj stepen autonomije.

“Građanima BiH, svim narodima, treba mir, treba im snažnija ekonomija, treba im razvoj i perspektiva. Zbog toga bi bilo dobro da se konačno političari iz entiteta Rs okrenu tim temama. Ukoliko pak ne žele, neka nastave s raspakivanjem Dejtonskog MIROVNOG sporazuma, a ako sruše mirovni sporazum, neka ne misle da će imati ovakvu autonomiju na 25.053 km2 – kako Nešić danas ponosno napisa. Ako me neko pita za moj stav, nikada i nisam imao neke emocije prema Dejtonu i unutrašnjem uređenju BiH koje je on propisao”, dodao je Zahiragić.

Na kraju je i poentirao: “51.129 km² - ni metar više, ni metar manje.”