U Zagrebu i istočnoj Hrvatskoj su u srijedu izmjerene brzine vjetra između 115 i 180 km/h, što ih svrstava među najjače zabilježene na ovom području, saopćio je u četvrtak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), dan nakon olujnog nevremena u kojem su poginule četiri osobe.

“Primjerice na Plesu je izmjeren udar od 115 km/h. Prema sadašnjim analizama to je bila jedna od najjačih grmljavinskih oluja u Zagrebu otkada postoje mjerenja”, navodi DHMZ.

Nakon centralne Hrvatske, nevrijeme je sličnom žestinom zahvatilo još brojne gradove na istoku zemlje, primjerice Lipik, Slavonski Brod i Županju, a izmjerene su brzine vjetra i do 180 km/h.

Osim velikih brzina udara vjetra, zabilježene su i velike količine kiše. Tako je, primjerice, u samo deset minuta u Zagrebu palo od 20 do 35 litara po kvadratnom metru. “Da je kiša nastavila padati tim intenzitetom za sat vremena palo bi 150-200 litara kiše po kvadratnom metru”, navode iz DHMZ-a.

Napominju da su njihove prognoze izdane 18. i 19. jula predvidjele mogućnost nevremena praćenog jakim vjetrom te upozorile na opasne vremenske prilike u kontinentalnoj Hrvatskoj.

“Prilikom približavanja sistema iz Italije preko Slovenije stepen upozorenja je 19. jula iza 15 sati podignut na najviši crveni. Dok narandžasti stepen znači da je vrijeme opasno, crveno znači da je izuzetno opasno. Pritom je važno pratiti na koji se parametar (temperatura, vjetar, grmljavina…) odnosi upozorenje”, podsjetili su iz DHMZ-a.

U sljedećim danima mogući su lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, s obzirom na to da je atmosfera i dalje nestabilna nad kopnom. U drugom dijelu petka te posebno u noći na subotu postoji mogućnost za izraženije grmljavinsko nevrijeme u Zagrebu, ne samo u unutrašnjosti, nego i na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, stoji u prognozi DHMZ-a.