U Islamskom centru Gunja, a povodom Dana Bošnjaka, održana je manifestacija u organizaciji sedmičnog lista "Stav" i knjižare "Knjigoljubac" iz Brčkog. Na 27.9. pada ujedno i jubilej izgradnje džamije u Gunji koji se preklapao s obilježavanjem rođendana posljednjeg Božjeg Poslanika, Muhammeda, a.s., te je održan i tradicionalni mevlud, koji je u Gunji bio iznimno posjećen i tokom komunizma.

Govor je tim povodom održao imam te džamije Idriz ef. Bešić, najstariji imam u Hrvatskoj koji naredne godine završava svoju imamsku misiju. Povodom Dana Bošnjaka Bešić je istakao da postoji potreba povećanog ulaganja i našeg obzira u njegovanju bošnjaštva. "Naš odnos prema vjeri i bošnjaštvu, kao okosnicima našeg identiteta, mora biti paralelan put, s time da je ono nacionalno u ovom trenu, pogotovo u Hrvatskoj, posebno zapušteno i potrebuje naš povećan angažman", rekao je Bešić i najavio predavanja književnika Almira Zalihića i glavnog urednika "Stava", Filipa Mursela Begovića, povodom Dana Bošnjaka.

Almir Zalihić govorio je o doprinosima bošnjačkih književnika u nacionalnom preporodu od šezdesetih godina 20. vijeka pa do ključnih događaja koji su se odvili tokom održavanja Prvog bošnjačkog sabora, kada su Bošnjaci vratili svoje ime. Zalihić je, kroz sjećanja na svoje lične kontakte s književnikom Alijom Isakovićem, govorio o njegovom značaju za Bošnjake i njihov identitet te njegovoj ulozi u organiziranju Prvog bošnjačkog sabora.

Glavni urednik "Stava", Filip Mursel Begović, naglasio je da poruka Dana Bošnjaka u sebi nosi više od jubileja povodom kojega slavimo naš identitet. "Te 1993. godine naši politički, vjerski i kulturni prvaci se nalaze pod izazovima u kojima se steže dvostruki obruč oko Sarajeva, Srbi nesmiljeno vrše genocid, silovanja i etnička čisćenja Bošnjaka, počinje hrvatsko-bošnjački sukob, imamo unutarbošnjački sukob s veleizdajnikom u Zapadnoj Bosni, a na sve to međunarodna zajednica predlaže Aliji Izetbegoviću podjelu Bosne. Bez obzira na sve to bošnjački prvaci ne samo da na Saboru odbijaju podjelu Bosne, nego i vraćaju naše nacionalno ime, ali i ime bosanskog jezika.

Dakle, čine to u nemogućim uvjetima što je poruka o nadi koja se ne smije gubiti bez obzira na okolnosti. I danas su vremena izazovna. Negira se naša država, negira se naš jezik i naše nacionalno ime, i dalje ima Bošnjaka koji nas prodaju za sitneži vlasti, ali nadu ne smijemo gubiti. Poruka Dana Bosnjaka nije naricanje nad sudbinom i očajavanje, to je poziv na akciju, na pokret u kojemu se krije snaga bereketa", rekao je Begović.

Dovu je proučio glavni imam IZ Brčko, Mustafa ef. Gobeljić, a na manifestaciji su kao gosti bili prisutne delegacije iz Brčkog te imami iz Gračanice i Banja Luke. Sedmični list "Stav" bošnjačkoj omladini u Gunji darovao je izdanja Edicije "Bošnjaci", a knjižara "Knjigoljubac" iz Brčkog izdanja za djecu i omladinu.