Nećemo dozvoliti da naša djeca budu žrtve zloupotrebe i terorizma, to obećavamo uplakanim majkama i očevima koji čeznu za svojom djecom, poručio je predsjednik Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turske Fahrettin Altun, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Nećemo dozvoliti da naša djeca budu žrtve zloupotrebe i terorizma, to obećavamo uplakanim majkama i očevima koji čeznu za svojom djecom. Naša borba će biti nastavljena sve dok posljednje naše dijete ne bude spašeno iz kandži izdajničke terorističke organizacije PKK/YPG", istakao je Altun putem društvene mreže Twitter.

Alltun je objavio i video na engleskom jeziku pod naslovom "YPG nastavlja s iskorištavanjem djece".

U videu se podsjeća na jedan od izvještaja Ujedinjenih nacija, u kojem je potvrđeno da sirijski ogranak terorističke organizacije PKK, YPG nastavlja s regrutacijom djece u svoje redove.

"YPG čini većinu takozvanih Sirijskih demokratskih snaga (SDG), koje su partner Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u borbi protiv ISIS-a. Prema izvještaju, kako je potvrđeno, YPG je regrutovao 318 djece, a YPJ, što predstavlja ženski ogranak iste organizacije unutar SDG-a, 99 djece. Prema potvrđenim informacijama iz Sirije, za više od 35 svih regrutovanja djece odgovoran je SDG i organizacije povezane s njima", istaknuto je u videu.

U istom uratku se podsjeća da YPG i SDG nastavljaju s zloupotrebom djece i kršenjem ljudskih prava uprkos akcionom planu s ciljem zaustavljanja pomenutog, na kojem stoji potpis UN-a. Podsjeća se i da je Turska na opasnost koju u vezi s zloupotrebom djece predstavlja PKK i s njom povezane terorističke organizacije u više navrata upozorila međunarodnu zajednicu.

U videu je naglašeno da je teroristička organizacija na jugoistoku Turske otela i prisilno regrutovala mnogu djecu i da su majke neke od djece koju je teroristička organizacija PKK otela pokrenule protest ispred provincijske direkcije stranke HDP u Diyarbakıru.

U videu se navodi da politička stranka HDP, koja ima bliske odnose s PKK-om, i njena omladinska organizacija služe kao alat za regrutovanje djece u redove terorističke organizacije PKK, a pritisak stvoren protestima majki u Diyarbakiru rezultirao je ponovnim okupljanjem više od 240 porodica sa svojom djecom tokom prošle godine.

U videu je zaključeno da su "djeca naša budućnost i moraju biti zaštićena od kandži terorističkih organizacija te da će Turska nastaviti odlučnu borbu protiv PKK-a i drugih terorističkih organizacija".

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je sirijski ogranak PKK-a.